Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

ЕС и Свят 16.06.2020 19:39 Снимка: ДНЕС+

Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

Япония "не може да продължи" действията по придобиването на скъпата система за противоракетна отбрана на САЩ. Това обяви японският министър-председателят Шиндзо Абе, като подкрепи решението за спиране на осъществяването на спорния проект, съобщава "Франс прес".

В изненадващо съобщение вчера, военният министър на Япония Таро Коно заяви, че разполагането на противоракетната система Aegis Ashore ще бъде отменено, като изтъкна като причина високата цена и сроковете.

Коментарите на Абе изглежда показват, че системата, която първоначално се оценяваше да струва на Япония 4,2 млрд. долара в рамките на три десетилетия, може да бъде изоставена напълно.

Първоначално правителството гарантираше, че оборудване от противоракетната система няма да инсталирано в жилищни райони, близо до които е базирана системата.

Ала Коно каза, че министерството му е стигнало до заключението, че спазването на това обещание ще изисква скъпа и отнемаща време хардуерна модернизация.

"След като предварителното условие, което обяснихме на местните хора, се промени, не можем да продължим нататък. Това е нашето решение", отсече Абе пред журналисти.

Но той каза, че правителството е ангажирано да обмисля алтернативи.

"Не трябва да има пропаст в отбранителните сили на страната ни. Искаме да проведем дискусии относно необходимите мерки", допълни японският премиер.

Закупуването на Aegis Ashore, одобрено през 2017 г., се разглеждаше както като част от опитите на Токио да засили отбранителните си способности след изстрелванията на ракети от Северна Корея, така и като начин за насърчаване на по-близки отношения с Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп притисна съюзниците да купуват повече американски продукти, включително военна техника.

Японската армия отдавна е ограничена до самоотбрана и страната разчита до голяма степен на САЩ в рамките на двустранен съюз за сигурност.

Покупката на Aegis Ashore е спорна. Жителите в регионите, където системата трябва да бъде внедрена, твърдят, че прехващачът може да засегне жилищните райони, и изразиха опасения, че могат да станат цели в конфликт.

Има и противоречиви доклади за крайната цена на системата, като се предполага, че крайният ценови маркер може да надхвърли първоначалните прогнози.

Коно каза, че сега Япония ще проведе преговори със САЩ за договора за системата./news.bg

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794