ЕС и Свят 22.06.2022 17:16 Снимка: ДНЕС+

Преди срещата на върхна на Г-7 в Мюнхен подпалиха 8 автобуса на германската полиция (СНИМКИ)

Осем автобуса на германската полиция за борба с безредиците подпалени в Мюнхен само четири дни преди срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в баварския курорт Шлос Елмау, съобщи ДПА.

Превозните средства са били паркирани пред хотел, в който са отседнали полицаи, преди да бъдат изпратени на мястото на срещата. Има подозрение, че става дума за палеж, казаха от мюнхенската полиция, цитирана от БТА.

Никой не е пострадал при инцидента.

Новината идва два дни, след като министърът на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че не се очакват сериозни безредици по време на срещата на върха.

Франц Хаселбек от протестното обединение "Спрете Г7 Елмау" се разграничи от инцидента, като заяви, че движението се обявява за мирен протест.

Полицейското издирване на евентуални извършители, включително с хеликоптер, първоначално е било неуспешно, заяви говорител на полицията.

По-рано тази седмица неизвестни извършители предприеха неправомерни действия по отношение на електрически разпределителни кутии, разположени в периметъра за сигурност около мястото на провеждане на срещата на върха

Държавните и правителствените ръководители на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада ще се съберат в курортния град от 26 до 28 юни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648