ЕС и Свят 22.12.2021 09:47 Снимка: ДНЕС+

Португалия затваря баровете, Шотландия отмени тържествата за Нова година

Няколко европейски държави затягат мерките заради нарастващите случаи на заразени с COVID-19.

Правителството на Португалия разпореди да бъдат затворени нощните клубове и баровете от 26 декември до 9 януари и препоръча на хората да работят от къщи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Антониу Коща обяви също, че за настаняване в хотел ще се изисква негативен тест, а за чествания на открито на Новата година ще могат да се събират до 10 човека на едно място. Отрицателен тест ще е необходим и за влизане в ресторанти, казина, за участие в тържества на обществени места.

"Това все още няма да е нормалната Коледа, с която сме свикнали", каза премиерът. Но ако не вземем тези мерки сега, последиците за живота на всички ни ще бъдат много по-лоши след Коледа и Нова година, добави той. Предвиждаше се повечето от ограниченията да влязат в сила в началото на януари, но епидемичната ситуация наложи те да бъдат въведени по-рано, каза Коща.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи днес, че обществените тържества за Нова година ще бъдат отменени и очерта плановете след Рождество да бъде ограничен броят на хората, които може да се събират на едно място, предаде Ройтерс.

"От опит знаем, че ако чакаме данните да ни кажат, че имаме проблем, например с приема в болници, вече ще е прекалено късно да действаме за избягване на проблема", каза Стърджън пред шотландския парламент. Тя обяви, че от 26 декември за срок до три седмици ще бъде позволено на закрито да се събират до 100 правостоящи и до 200 човека на седящи места, а лимитът за прояви на открито вече е 500 души. В сила е и изискването за спазване на физическа дистанция, добави първият министър.

По думите на Стърджън мерките ще се отнасят и за спортните състезания, вкл. футболните мачове, които на практика ще преминават без зрители. Тя отбеляза със съжаление, че планираното масово посрещане на Нова година в Единбург няма да се състои.

През изминалата седмица в цяла Великобритания бяха регистрирани рекордни нива на новите случаи с Ковид-19 и се увеличи броят на постъпващите в болница заразени с коронавируса. Премиерът Борис Джонсън е под натиск в своята Консервативна партия да не налага нови ограничения. Той се отказа да направи това за Англия на вчерашното заседание на кабинета, но каза, че рестрикции вероятно в един момент ще са необходими.

Шведските власти ще призоват всички служители да работят от вкъщи, ако това е възможно, и ще затегнат правилата за социална дистанция, обяви правителството в Стокхолм, предаде Ройтерс.

Новите ограничения предвиждат също обслужването на клиентите в баровете и ресторантите да става само на маса. Това ще важи и за по-големите масови прояви.

"Сега трябва всички заедно да поемем отговорност и да се адаптираме към новите реалности", каза на пресконференция министър-председателката Магдалена Андершон. "Разбирам, че много хора са уморени от всичко това - аз също съм, но сега има нов вариант на вируса, което значи, че сме в нова ситуация."

Шведската Агенция по обществено здраве заяви, че най-лошият й сценарий е до средата на януари броят на новозаразените на ден да достигне до над 15 000.

През последните седмици заболеваемостта в скандинавската страна започна да расте, макар и от равнища под средното за повечето европейски страни./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648