Порои взеха пет жертви в Италия

ЕС и Свят 03.11.2023 17:33 Снимка: ДНЕС+

Порои взеха пет жертви в Италия

Петима души загинаха, след като реки преляха заради проливни дъждове в централната италианска област Тоскана, съобщиха местните власти в петък, докато бурята "Киарън" продължава да вилнее из Западна Европа, предава Ройтерс.

Имаше опасения, че река Арно може да излезе от бреговете си в историческия град Флоренция, но губернаторът на Тоскана Еудженио Джани каза, че високото ниво на водата е преминало около 10:20 часа сутринта (11:20 часа българско време) без големи инциденти.

Джани обаче каза, че броят на загиналите е нараснал до пет, след като дъждът отнесе много коли и принуди хората да се евакуират от долните етажи на сградите.

Мост се срути близо до град Пистоя, убивайки двама души. Още един е загинал в град Росиняно.

Другите две жертви са възрастни хора, живеещи в малкото градче Монтемурло, според италианските медии.

"Над 200 литра/ кв. м дъжд паднаха за три часа", каза Луиджи Д'Анджело, който ръководи спасителните усилия на Гражданската защита, пред телевизия Sky TG24.

Очаква се правителството да обяви извънредно положение, което да позволи бързо отпускане на помощ за Тоскана.

"Бих искал да изразя дълбоки съболезнования от свое име и от името на правителството за жертвите", каза в изявление премиерът Джорджия Мелони.

Губернаторът на Тоскана каза, че има проблеми около две големи реки в района, Бисенцио, северно от Флоренция, и Омброне, в южната част на региона.

Един човек е в неизвестност в североизточния регион Венето, каза местният губернатор, цитиран от Sky TG24.

Предупрежденията за метеорологичните условия останаха в сила в редица италиански региони, като някои училища бяха затворени.

Бурята "Киарън" е задвижвана от мощен реактивен поток, който нахлу от Атлантическия океан, донасяйки проливен дъжд и силни ветрове, които вече причиниха тежки наводнения в Северна Ирландия, части от Великобритания, Белгия, Нидерландия и Франция.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066