Полският земеделски министър: Разговорите с Украйна за зърното вървят добре

ЕС и Свят 27.09.2023 13:34 Снимка: ДНЕС+

Полският земеделски министър: Разговорите с Украйна за зърното вървят добре

Разговорите с Украйна за вноса на зърно вървят добре, заяви полският земеделски министър Роберт Телус по повод горещия спор между двете страни заради решението на Варшава да забрани едностранно вноса и последвалото дело на Киев срещу Полша пред Световната търговска организация (СТО), предаде Ройтерс.

"Доволен съм, че говорим за бъдещето, че изграждаме механизми за бъдещето и успокояваме емоциите, които не ни служат добре. Това е правилната посока", заяви Телус на пресконференция след онлайн среща с украинския си колега Микола Солски.

Телус повтори искането на Варшава Киев да оттегли иска си срещу Полша в СТО. "Украинският министър заяви, че ще говори с министъра на икономиката за изтегляне на оплакването", посочи Телус и допълни, че Полша е на финалния етан от преговорите с Литва за организирането на транзитния превоз на украинско зърно до литовските пристанища, пише БТА.

Отношенията между Украйна и Полша, която иначе е сред най-твърдите поддръжници на Киев в отпора му на руската агресия, се влошиха рязко, след като Варшава, заедно с Будапеща и Братислава, удължиха забраната за внос на украинско зърно след изтичането на одобрения от Еврокомисията срок за това с аргумента, че така защитават местните фермери и местното производство.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482