Полски фермери блокираха ключов път към Германия

ЕС и Свят 25.02.2024 17:52 Снимка: ДНЕС+

Полски фермери блокираха ключов път към Германия

Полски фермери блокираха в неделя главна магистрала към Германия в последния подобен протест срещу разпоредбите и данъците на ЕС.

Фермери от Полша блокираха магистрала А2 близо до Слубице, на изток на границата с Германия. „Блокадата започна в 13:00 часа честно време. Двете страни на магистрала A2 са спрени“, каза Ева Мурмило, говорителка на местната полиция, пред AФП. Първоначално фермерите планираха 25-дневна блокада, но я намалиха след разговори с местни представители, бизнеса и превозвачите. Те са решили "да отблокират пътя вероятно утре", понеделник, каза Дариуш Вробел, един от организаторите на полските фермери. „Това ще зависи от неща, които не можем да предвидим“, каза той пред AФП.. Земеделските производители в цяла Европа протестират от седмици срещу, според тях, прекалено ограничителните екологични правила, конкуренцията от евтин внос извън ЕС и ниски доходи.

В понеделник министрите на земеделието от ЕС трябва да се срещнат в Брюксел. Те ще обсъдят нови предложения на Европейската комисия, целящи промяна на регулациите, например намаляване на броя на проверките на продукцията. Полските фермери казват, че протестират срещу т. нар. Зелена сделка на Европейския съюз за енергетиката, транспорта и данъчното облагане, която е елемент от опита на 27-те нации за намаляване на емисиите на парникови газове. Те казват, че са били особено засегнати от увеличените данъци и други правила.

Фермерите също така блокираха пропускателните пунктове на границата на Полша с границата с Украйна, която не е членка на ЕС, за да осъдят това, което според тях е нелоялна конкуренция от по-евтината продукция на техния разкъсван от войната съсед.

В петък полски официални лица пренебрегнаха делегация, водена от премиера на Украйна, която искаше да разреши напрежението, причинено от продължилите седмици протести на полските фермери по границата. Полските власти заявиха, че никога не са се съгласявали на гранична среща заради демонстрациите, които според Украйна заплашват нейния износ и спират доставките на ключови оръжия за нейната война срещу Русия, която сега навлиза в третата си година.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594