Полша заплаши Украйна с още ограничения на вноса при съдебни действия

ЕС и Свят 20.09.2023 17:51 Снимка: ДНЕС+

Полша заплаши Украйна с още ограничения на вноса при съдебни действия

Полша заплаши с възможно удължаване на забраната за внос на украинско зърно, както и с въвеждане на допълнителни мерки, ако Киев продължи със съдебните действия, предприети в Световната търговска организация.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че към ограниченията могат да бъдат добавени още продукти в знак на несъгласие с плана, обявен вчера от украинския премиер Денис Шмигал, за ембарго върху "някои категории стоки" от Полша и Унгария.

"Ние бяхме първите, които направиха много за Украйна, и затова очакваме интересите ни да бъдат разбрани. Ще защитаваме своите интереси с пълна решимост", категоричен бе той.

"Не сме съгласни с каквито и да е процедури или съдебни дела срещу нас, защото това означава, че украинските власти не разбират дестабилизацията на полския селскостопански пазар", отбеляза още Моравецки.

Вчера пък, отново на фона на задълбочаващия се спор между двете страни относно вноса на селскостопански продукти, полският президент Анджей Дуда изтъкна, че Украйна трябва да помни, че получава помощ от Полша, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса от Украйна, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната върху продажбите в петте съседни на Украйна страни от ЕС, които включват също Румъния и България. Забраната беше въведена, след като петте страни бяха залети от евтин внос от Украйна.

Вчера Украйна призова за "конструктивен диалог", а говорител на Световната търговска организация потвърди, че Киев е подал жалба до СТО.

Дуда заяви, че ако Украйна подаде жалба, Полша ще обясни ситуацията пред съда.

Той подчерта, че забраната се отнася за вноса, но не и за транзита на украинско зърно.

"Има бизнес кръгове, които имат интереси в Украйна и биха искали да продадат зърното възможно най-бързо на възможно най-ниска цена. Ние трябва да се защитим от това", посочи той.

"Бих направил сравнение с давещия се човек - той е изключително опасен, защото може да те дръпне в дълбините. Може просто да удави спасителя си", отбеляза Дуда./news.bg

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029