Полша прекратява доставките на оръжия за Украйна

ЕС и Свят 21.09.2023 09:38 Снимка: ДНЕС+

Полша прекратява доставките на оръжия за Украйна

„Полша спира доставките на оръжие за Украйна“, това каза премиерът на страната Матеуш Моравецки в телевизионно обръщение. По думите му, страната ще се съсредоточи върху собственото си въоръжаване.

Информацията идва няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думи на президента Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Зеленски каза, че някои държави симулират солидарност с Украйна. Напрежението между Киев и Варшава ескалира заради полската забрана за внос на украинска селскостопанска продукция.

Междувременно - руска ракетна атака в Черниговска и Черкаска области. Жителите им са призовани да търсят укритие. Според Киев, към страната са изстреляни ракети „земя-въздух“, съобщава БНТ.

Според Москва, през изминалата нощ са унищожени 22 дрона - 19 в акваторията на Черно море и в района на Крим, и по един в Белгородска, Курска и Орловская области. Няма информация за жертви и материални щети.

Днес президентът Володимир Зеленски ще се срещне с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Разговорът ще се проведе на фона на дебат в Конгреса за поредната финансова помощ на стойност милиарди долари, които администрацията на Байдън да предостави на Киев. 

Още по темата

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095