Полша и Украйна не могат да се разберат, напрежението ескалира

ЕС и Свят 22.02.2024 09:07 Снимка: АР/БТА

Полша и Украйна не могат да се разберат, напрежението ескалира

Зеленски настоява за спешни преговори между двете правителства за деблокиране на границата

Украинският президент Володимир Зеленски призова в сряда за спешни преговори между неговото правителство и полския президент Анджей Дуда, премиера Доналд Туск и Европейския съюз за разрешаване на проблема с блокадата на полско-украинската граница от разгневени полски фермери, като заяви, че само Москва печели от това напрежение, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

"Помолих нашето правителство да отиде на границата между нашите две страни възможно най-скоро, до 24 февруари (навършването на втората годишнина от началото на руската инвазия - бел. ред.)", каза украинският президент във видеообръщение, като помоли полския министър-председател Доналд Туск да направи същото.

"Само Москва е щастлива" от това напрежение между двете съюзнически държави, посочи Зеленски и добави, че Киев е готов за намирането на прагматично решение.

След шофьорите, гневът си изливат полските фермери

Полските фермери започнаха във вторник нова вълна от протести, като блокираха много пътища в страната и гранични пунктове с Украйна, недоволни от европейската селскостопанска политика, от Зелената сделка на ЕС, която им налага нови условия, докато зърно и други селскостопански продукти от Украйна, които се произвеждат по-евтино без да подлежат на същите условия, се допускат на пазара.

Тези нови протести избухнаха само няколко седмици след края на подобна блокада на границата с Украйна от полски шофьори на камиони, отбелязва АФП.

"Ние, фермерите от цяла Полша, бяхме първите, които протегнахме приятелска ръка и казахме добре дошли на нашите братя от Украйна. И сега сме ощетени от тях", каза Роман Кондров от инициативата "Измаменото село" пред радио РМФ (RMF FM).

Видеоклип в социалните медии, излъчен по украинската обществена телевизия във вторник, показа как фермери разтоварват царевица от няколко товарни вагона от Украйна, докато пеят полския национален химн. Полицията отцепи част от района и призова демонстрантите да освободят релсовия път. Общо на граничния пункт е имало около 40 украински вагона, превозващи селскостопански стоки. 

По време на демонстрация във вторник фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство", развявайки знаме на Съветския съюз.

Снимката на транспаранта беше разпространена в социалните мрежи, което предизвика остра реакция от страна на Киев.

Украйна и Полша

Украйна, която някога е била наричана "житницата на Европа", преживя сътресения в селскостопанския си сектор заради руската инвазия, като много от пунктовете за износ в Черно море бяха блокирани, а земеделските земи станаха неизползваеми заради боевете, отбеляза АФП.

Полша от своя страна е един от най-големите поддръжници на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., но през последните месеци отношенията им се влошиха заради търговски спорове.

Министерството на външните работи в Киев вече призова Варшава да спре блокадите и да предприеме действия срещу "антиукраинската реторика".

Варшава пък отбеляза "с голямо безпокойство появата на антиукраински лозунги и други, възхваляващи Владимир Путин и войната, която той води, по време на неотдавнашните блокади на земеделските производители". В изявление на полското външно министерство се подчертава, че подобни действия създават "лош имидж на Полша".

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612