Pfizer доставя 10 млн. COVID хапчета на бедни страни тази година

ЕС и Свят 03.03.2022 12:00 Снимка: ДНЕС+

Pfizer доставя 10 млн. COVID хапчета на бедни страни тази година

Компанията Pfizer ще предостави около 10 милиона хапчета срещу COVID-19 Paxlovid на страни с ниски и средни доходи тази година. Това съобщи в сряда "Ройтерс",  като цитира служител на Глобалния фонд, здравна неправителствена организация.

Ръководителят на стратегията на фонда за политика, Харли Фелдбаум, каза, че Pfizer може да увеличи доставките по-късно, ако участващите организации покажат, че са в състояние да разпределят хапчетата добре. Той отбеляза, че повечето ще бъдат налични към края на годината.

"Това очевидно не е достатъчно за да отговори на нуждите в тези страни, каза Фелдбаум по време на онлайн среща на неправителствени организации (НПО), активисти и учени, организирана от влиятелната група за защита на потребителите Public Citizen.

Не е ясно дали има налично финансиране в световен мащаб за закупуване на хапчетата и заплащане на инфраструктурата, необходима за разпространението им.

Pfizer заяви, че ще продава по-евтино лекарството в страни с по-ниски доходи, но не разкри цена. За богатите страни планира да таксува около 700 долара за курс на лечение - въпреки че сделката му в САЩ струваше Paxlovid на 530 долара.

"Работим с партньорството ACT-A за доставка на Paxlovid за страни с ниски и по-ниски средни доходи като част от нашия ангажимент за справедлив достъп до оралното лечение на COVID-19", каза говорителят на Pfizer Кит Лонгли в изявление, без да предостави подробности.

Глобалният фонд е част от партньорството Access to COVID-19 Accelerator (ACT-A), усилие на правителства и неправителствени организации като Световната здравна организация за осигуряване на тестове, лечения и ваксини за страни с по-ниски доходи.

Pfizer заяви, че планира да произведе поне 120 милиона курса от лечението с две лекарства тази година. Това е доста по-малко от оценката на компанията за пазара на антивирусни хапчета през 2022 г. от 250 милиона души в световен мащаб.

Очаква се Paxlovid да бъде ключов инструмент за лечение на COVID-19, след като намали хоспитализациите при пациенти с висок риск с около 90% в клинично изпитване. Резултатите са значително по-добри от тези от клинично изпитване на конкурентния перорален антивирусен молнупиравир на Merck Inc (MRK.N).

Pfizer вече е подписала договори за близо 30 милиона курса, почти изцяло за страни с високи доходи, според Knowledge Ecology International. Съединените щати са осигурили 20 милиона курса на лекарството.

Миналия месец Pfizer заяви, че очаква най-малко 22 милиарда долара в продажбите на Paxlovid тази година, въз основа само на подписаните в момента договори, като отбеляза, че цифрата може да се покачи много по-високо с подписването на повече сделки. Прочетете още

10-те милиона курса за лечение, предназначени за страни с по-ниски доходи, "никъде не са достатъчно", каза в имейл Питър Майбардук, директор на програмата Public Citizen's Access to Medicines.

"Всъщност това е разочароващо малка част от плашещо оскъдното предлагане, което не успява да се поучи от загубените животи и моралната катастрофа на несправедливостта във ваксините през последната година", каза той, имайки предвид ранните доставки на ваксини срещу COVID, които бяха заграбени от по-богатите нации.

Pfizer се съгласи да позволи на производителите на генерични лекарства да произвеждат версии на Paxlovid за 95 страни с ниски и средни доходи чрез сделка с международната група за обществено здравеопазване Medicines Patent Pool (MPP).

Но Pfizer и MPP не очакват някой от производителите на генерични лекарства да може да произведе значителни доставки на лекарството до края на годината.

MPP очаква да обяви в средата на март кои производители на генерични лекарства са подписали споразумения за производство на лечението./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648