Петро Порошенко няма да чака в ареста делото за държавна измяна

ЕС и Свят 19.01.2022 19:16 Снимка: ДНЕС+

Петро Порошенко няма да чака в ареста делото за държавна измяна

Печерският окръжен съд на Киев освободи от ареста бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Порошенко се яви по обвинението за държавна измяна. Украинската прокуратура обвинява Порошенко, че е участвал във финансирането на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 г. Той отрича обвиненията.

Освобождаването на Порошенко е с най-леката мярка - лична гаранция (аналогът на подписка в България, бел.ред.)

Така съдът отхвърля искането на прокуратурата за постоянен арест или 35 милиона долара гаранция. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко бе арестуван при завръщането си в родината си след няколко годишно пребиваване в Русия и Полша.

Порошенко трябва да предаде паспортите си, за да не може да пътува в чужбина и да е на разположение на разследващите и съда.

Напускайки сградата след обявяването на решението, политикът заяви, че е твърде рано да се празнува победата, защото "лудият сценарий на Зеленски все още не е приключил".

По време на заседанието, което се предаваше и на живо в YouТube канала на съдебната власт, множество привърженици на Порошенко се събраха пред съдебната палата.

Едновременно с това настоящият украински президент Владимир Зеленски не веднъж е отправя обвинения към своя предшественик Петро Порошенко, че прави опити да го отстрани от власт и дори да оглави нов Майдан. /news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648