Петер Сиярто: „Отделянето“ на Европа от Китай е лоша идея

ЕС и Свят 22.09.2023 17:13 Снимка: ДНЕС+

Петер Сиярто: „Отделянето“ на Европа от Китай е лоша идея

Неотдавна унгарският външен министър Петер Сиярто, който участва в общите дебати на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви в ексклузивно интервю за CCTV, че Унгария е против официалното изявление на лидерите на ЕС, че ще започнат антисубсидийно разследване срещу китайските електромобили. Според него „отделянето“ на европейската икономика от Китай е лоша идея, пише "Радио Китай".

„Будапеща не е съгласна със забележките на западноевропейските политици за „отделянето“ на Европа от Китай. Сътрудничеството с Китай е в съответствие с интересите на европейските държави, в противен случай ще понесем големи щети. Това е твърдата и неизменна позиция на Унгария“, заяви още Сиярто.

Относно антисубсидийното разследване на ЕС срещу китайските електромобили топ дипломатът посочи, че западноевропейските компании също могат да произвеждат електромобили, но трябва да внасят батерии от Китай и други азиатски държави. Европа трябва да приеме този факт и да се възползва максимално от него. Ето защо вместо да се заплашват и отчуждават една от друг, Европа и Китай трябва да се опитат да си сътрудничат.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482