Песков: Нашият президент няма да загине в самолетна катастрофа

ЕС и Свят 12.06.2024 12:42 Снимка: ДНЕС+

Песков: Нашият президент няма да загине в самолетна катастрофа

Руски официален представител твърди, че президентът на страната Владимир Путин няма да попадне в самолетна катастрофа, ако пътува с местен самолет, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от Business Insider. 

„Руският президент използва вътрешни самолети. Това са много надеждни превозни средства“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков говори на брифинг за пресата, когато беше попитан за неотдавнашните авиационни произшествия, които отнеха живота на иранския президент Ебрахим Раиси и вицепрезидента на Малави Саулос Чилима. Раиси е летял над Северозападен Иран, когато хеликоптерът му се разби на 19 май. На борда на хеликоптера се намираха и външният министър на Иран, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан и други официални лица. Никой не оцеля при смъртоносния инцидент. Чилима загина в самолетна катастрофа заедно с девет други пътници във вторник. Президентът на Малави Лазарус Чаквера заяви, че самолетът на Чилима е бил намерен „напълно разрушен“ близо до хълм в северната част на Малави.

Песков обаче заяви, че подобни инциденти са малко вероятни с руски самолети, предвид строгите руски стандарти за безопасност. 

Всички машини в нашата страна, които превозват граждани, също се поддържат на необходимото ниво. В това отношение има много строги стандарти, които, разбира се, се спазват. Имаме контролни органи. Системата работи, увери Песков, цитиран от bTV.

Със сигурност Русия няма най-добрите резултати по отношение на безопасността на полетите. През февруари Центърът за оценка на данните за катастрофи на реактивни самолети (JACDEC) разкри, че инцидентите с безопасността на полетите в Русия са се увеличили повече от два пъти през изминалата година - от 37 случая през 2022 г. до 81 през 2023 г. Проблемите с безопасността на полетите в руската авиационна индустрия до голяма степен се дължат на осакатяващите икономически санкции, които Западът наложи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тези ограничения затрудняват руските авиокомпании да поддържат самолетите си, тъй като не могат да купуват нови самолети или части.

Всъщност броят на инцидентите, свързани с безопасността на полетите в Русия, може да е много по-голям, казва основателят и главен изпълнителен директор на JACDEC Ян-Арвед Рихтер.

Тези цифри отразяват само случаите, които са станали публично достояние. Все още има тъмна цифра на недекларирани инциденти, каза Рихтер пред The Telegraph през февруари.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319