Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви

ЕС и Свят 18.09.2021 11:00 Снимка: ДНЕС+

Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви

Разследване на американските военни показва, че въздушният удар с безпилотен апарат в Кабул, който САЩ нанесоха през август в Кабул, е нанесен срещу погрешна цел, съобщи CNN. Атаката, при която загинаха 10 души - включително 7 деца, целеше ликвидирането на опасен терорист.

Според разследването обаче жертвите са цивилни, а шофьорът и превозното средство вероятно не са представлявали заплаха, свързана с ИДИЛ.

Пентагонът определи случилото се като трагична грешка, а министърът на отбраната Лойд Остин поднесе извинения, като уточни, че при въздушния удар е загинал и мъж, който е работил за международна благотворителна организация, съобщи VoA.

"Поднасяме извинения и ще извлечем поуки от тази ужасна грешка", се казва в изявление на Остин.

Операцията беше планирана три дни след кървавия атентат на летището в Кабул, при който загинаха около 200 души, включително 13 американски военни.

Шефът на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи заяви, че в момента на издаване на заповедта за атаката е бил убеден, че става дума за терорист, представляващ непосредствена заплаха за американските военни и цивилните лица на летището в Кабул.

По същото време беше проведена още една операция, при която друг американски дрон ликвидира двама терористи от ИДИЛ в източната част на Афганистан./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448