Пентагонът потвърди: Без да навлизаме в подробности, Русия активно работи за претекст

ЕС и Свят 15.01.2022 09:00 Снимка: ДНЕС+

Пентагонът потвърди: Без да навлизаме в подробности, Русия активно работи за претекст

Говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди, че САЩ разполагат с доказателства, че Русия подготвя претекст за нахлуване в Украйна. Той направи съответното изявление, говорейки в петък на брифинг в Министерството на отбраната на САЩ, съобщават ТАСС. 

"Без да навлизаме в подробности, имаме информация, която показва, че Русия вече активно работи за създаване на претекст за евентуална инвазия в Украйна", каза Кърби. По думите му става дума за "група оперативни служители, които се готвят да извършат операции".

Кърби смята, че ситуацията около Украйна все още може да бъде разрешена чрез дипломатически средства.

"Министерството на отбраната вярва, че все още имаме време и възможност да разрешим въпроса дипломатично", каза Кърби. В същото време той подчерта, че САЩ "ще продължат да оказват военна подкрепа на Украйна за укрепване на нейните отбранителни способности".

По-малко от 200 инструктори от Националната гвардия на САЩ остават в Украйна. САЩ не виждат необходимост от отделна "гореща линия" с Руската федерация относно Украйна. "Нямаме конкретна линия за премахване на конфликтни ситуации с Русия в Украйна".

"Имаме много други линии на комуникация с Русия, включително директни контакти между военното ръководство. Лойд Остин разговаря с Шойгу преди няколко дни, началникът на обединените началници на щабове, генерал Мили, говори с колегата си много пъти. Така че, като се имат предвид тази комуникационна линия, не мисля, че е необходима отделна гореща линия за Украйна", добави Кърби.

САЩ все още нямат какво да обявят за следващите стъпки в преговорите по предложенията на Русия за гаранции за сигурност, коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг. "Отбелязвам, че президентът Байдън вярва, че по-нататъшните действия зависят от президента Путин и Русия".

Псаки също потвърди, че САЩ разполагат с данни, че Русия подготвя провокации в Украйна. "Нашата информация ... руски агенти вече започват да фабрикуват украински провокации в държавни медии и социални медии, за да оправдаят руска намеса и да сеят разделение в Украйна. Например руските служители и агенти се фокусират върху историите за влошаване на човешкия живот, ситуацията с правата на хората в Украйна и засилването на войнствените настроения на украинските лидери", каза тя./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448