Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

ЕС и Свят 28.10.2021 20:26 Снимка: ДНЕС+

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

Китай се отдалечава от концепцията за поддържане на ядрения си арсенал на минимално необходимото ниво и САЩ възнамеряват да вземат това предвид при военното си развитие, коментира генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ на среща с базираната във Вашингтон група на пишещите за отбрана, съобщава ТАСС.

"Притеснявам се, че те се отдалечават от минималния потенциал за възпиране. Тъй като всички признаци показват, че те правят това", каза военният лидер, коментирайки ядреното развитие на Китай.

"Работата, която вършат в областта на хиперзвуково оръжие, работата за формиране на ядрена триада, работата по изграждането на МКБР, както силозни, така и мобилни комплекси, разполагането на балистични ракети на бомбардировачи, разполагането на балистични ракети на подводници..."

"Когато погледнете тази структура, тогава разбирате, че това не е минимален възпиращ потенциал. Такива средства не са необходими с минимален възпиращ потенциал", убеден е Хейтън.

В същото време той отбеляза, че отделя много по-малко внимание на прокламирането на принципа да не нанасят ядрен удар първи. "Неизползването първи. Това твърдение не ме интересува. Тъй като думите не ме интересуват ... интересува ме потенциалът".

"Ако сте военен офицер, трябва да вземете предвид потенциала, възможността врагът да използва този потенциал срещу вас. Така че трябва да се изхожда от факта, че потенциалът е създаден по някаква причина и да се ангажирате с планиране, като се има предвид това".

"Политиците трябва да се тревожат за думите, военните трябва да се тревожат за потенциала", допълва генералът.

"Всички хиперзвукови оръжия, които създават, всички ядрени оръжия, които създават, не са предназначени за тяхното население, не са създадени във връзка с проблема в Западен Китай. Те са предназначени за Съединените щати. Трябва да изхождаме от това, да правим планове, въз основа на това, да бъдем готови за това. Те ни догонват в тази позиция заради оръжията, които създават", коментира Хейтън.

Министерството на външните работи на Китай изрази "решителен протест" и "загриженост относно раздуването от страна на НАТО на темата за китайската ядрена заплаха".

"Китай преследва отбранителна стратегия в тази област и поддържа своя ядрен арсенал на минимално необходимото ниво", заяви китайското външно министерство./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448