Пендаровски: Посъветвах Ковачевски да не ходи в Брюксел да търпи унижението от България

ЕС и Свят 22.06.2022 16:53 Снимка: ДНЕС+

Пендаровски: Посъветвах Ковачевски да не ходи в Брюксел да търпи унижението от България

"Посъветвах министър-председателя Ковачевски да не ходи на срещата на върха в Брюксел, само за да се снима и да търпи унижението от България", каза президентът на РСМ Стево Пендаровски в интервю за TV24.

"Съветвам премиера да не ходи в Брюксел. Преди няколко дни говорихме по тази тема и моят съвет беше, че ако така вървят нещата, а вчера българите подадоха пет нови искания, тогава какво да търси там премиерът, само да се снима ли? Представете си срещата на върха ЕС-Западни Балкани, когато от целия регион само ние нямаме напредък – дошли сме само за снимката", заяви Пендаровски, цитиран от БНР.

Президентът на Република Северна Македония казва, че такива унижения, каквито страната е преживяла в преговорите с България, не е имало за 20 години преговори с Гърция:

"Ние, политиците от малките държави, често сме в ситуация да сме принудени да отстъпваме, да се поддаваме, но мисля, че през последните две години такъв национален тормоз от страна на България срещу нас не сме преживели за 20 години преговори с Гърция"“.

Пендаровски коментира и съобщението на Българската православна църква, че признава Православната църква на Северна Македония в канонично единство, но ще реши за името ѝ по-късно:

"Днес видях решението на БПЦ, че признават църквата на Северна Македония. Представете си: Казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще мислят допълнително. Кои сте вие, за да го мислите", заяви Пендаровски.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648