Парламентът на Сърбия обсъжда споразумение за Косово и Метохия

ЕС и Свят 03.02.2023 11:29 Снимка: ДНЕС+

Парламентът на Сърбия обсъжда споразумение за Косово и Метохия

Парламентът на Сърбия продължава днес специалното си заседание, на което се обсъжда доклад за Косово и Метохия в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Първият ден от заседанието бе белязан от инцидент, след като депутати от опозиционни партии прекъснаха обръщението на президента. Народни представители от Двери, Народната партия и Демократическата партия на Сърбия, които скандираха "Предателство!" и "Оставка!", се насочиха към Вучич. Тогава реагираха депутатите от управляващата Сръбска прогресивна партия и се стигна до блъсканица между депутати и охраната на парламента.

Президентът Александър Вучич заяви след инцидента, че с "цирка", който са направили в парламента депутатите от опозицията, "са нанесли огромна вреда на Сърбия".

"Ще защитим Косово и Сърбия от вас", заяви Вучич на депутати от опозицията, които го прекъснаха, докато той се обръщаше към представители на сърбите от Косово и отговаряше на призива на лидера на Двери Бошко Обрадович парламентът да отхвърли френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово.

В обръщението си в края на вчерашното заседание Вучич заяви, че всички неуспехи на Сърбия са резултат от "нашите заяждания, неразбирателства" . "Много съжалявам, че направихте това днес. Навредихте на себе си, за това съжалявам по-малко, но смятам, че Сърбия претърпя днес удар заради това, което направихте", заяви Вучич. Той каза, че се надява, че това бързо ще бъде забравено.

"Ние всички заедно, колкото и различно да мислим, ще трябва възможно по-единно да се борим за нашето отечество, на което няма да му бъде лесно в предстоящия период", заяви президентът, обръщайки се към депутатите.

Народните представители от опозицията критикуваха френско-германското предложение, защото, както те твърдят, то предвижда членство на Косово в ООН, но са съгласни, че диалогът с Прищина трябва да продължи. Вучич заяви, че не подкрепя членство на Косово в ООН и никога няма да признае независимо Косово, но диалог с Прищина трябва да се води, тъй като всеки евентуален конфликт би бил катастрофален за Сърбия. Президентът информира депутатите, че след инцидента премиерът на Косово Албин Курти е задвижил вълна от демонстрации и днес ще изведе студентите в Прищина да протестират против Съюза на сръбските общини.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543