Паника: Бежанците заразиха Европа с отдавна забравени болести

ЕС и Свят 25.01.2016 08:35

Бежанците от Либия донесоха със себе си болести, които не са срещани в Дания от десетилетия, а самите мигранти рискуват да станат жертви на непривични за организма им северноевропейски вируси.
Двама бежанци от Либия пренесоха в Дания дифтерит - инфекциозно заболяване, предаващо се по респираторен път. Последният случай на болестта в страната е бил преди 18 години - през 1998 година.

Дифтеритът е бактериално заболяване, което се счита за особено заразно и смъртоносно, като се разпространява при кашлица и кихане и чрез контакт с личните вещи на болния.

Metroexpress отбелязва, че след "нашествието на мигрантите", лекарите в Дания все по-често поставят такива диагнози като малария и туберколоза, за които в кралството бяха забравили отдавна.

За това положение отчасти са виновни и властите в страната, понеже макар обичайна международна практика да е да се проверява здравето на желаещите убежище, датчаните пренебрегват тази мярка.

Изданието отбелязва, че и самите бежанци могат да станат жертви на местните инфекции, срещу които те нямат никакъв имунитет за разлика от ваксинираното коренно население. На почти 20 000 бежанци в Дания не са извършвани ваксинации през 2015 година.

От страните в ЕС - Норвегия, Германия и Холандия също започнаха да проверяват здравето на мигрантите. Прегледите на мигрантите показаха, че те пренасят със себе си голям брой екзотични болести, пише Metroexpress.

Междувременно, в Италия 27 бежанци бяха диагностицирани с Лаймска болест, а медиците се опасяват, че свинският грип, жертва на който станаха 117 души в Иран и Турция, може да проникне в Европа чрез мигрантите.

Ръководителят на програмата за ваксинация Роб Батлър предупреди, че в Европа отново се връщат болести като морбили, която е причина за смъртта на 150?000 души по целия свят.

Превод и редакция: БЛИЦ
CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027