Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия

ЕС и Свят 03.08.2020 15:50 Снимка: ДНЕС+

Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия

Папата Бенедикт XVI се е разболял след пътуване до родната Бавария, за да посети брат си, който почина преди месец, съобщава германски вестник, цитиран от АП и "Ройтерс".

Ежедневникът Passauer Neue Presse цитира Питър Севалд, биограф на оттеглилия се понтифик, който коментира, че 93-годишният страда от инфекция на лицето след завръщането си в Рим.

Севалд, който публикува няколко интервюта с Бенедикт, предаде копие от биографията на бившия понтифик в събота, съобщава изданието. Той описва Бенедикт като оптимист.

През юни Бенедикт посети за 4 дни в баварския град Регенсбург, за да се види с болния си брат, преподобният Георг Ратцингер, който почина на 1 юли на 96-годишна възраст. Това бе първото пътуване на Бенедикт извън Италия, откакто се оттегли като папа през 2013 г. 

Бенедикт живее в манастир във Ватикана. Избран за папа през 2005 г., за да наследи Йоан Павел II, Йосиф Ратцингер е първият понтифик от 600 години, който се оттегля, вместо да управлява до края на живота си.

По време на оттеглянето на Бенедикт, Ватикана бе ударена от редица финансови проблеми, скандали със сексуално насилие и борба между бюрократите, които доведоха до изтичане на важни документи.

Бенедикт заяви тогава, че оттеглянето му се дължи изключително на здравословни причини.

Консерваторите, застъпващи твърди линии в Църквата, които бяха разтревожени от прогресивните стъпки на папа Франциск, гледаха на Бенедикт като техен представител.

Това принуди Бенедикт на няколко пъти да им напомня, че има само един папа - Франциск./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448