Отново загинали мигранти в морето край Тунис

ЕС и Свят 26.03.2023 15:10 Снимка: ДНЕС+

Отново загинали мигранти в морето край Тунис

Най-малко 19 мигранти от Африка загинаха, когато лодката им потъна край Тунис, докато се опитваха да прекосят Средиземно море към Италия, съобщи правозащитна група в неделя. Това е поредната от серия катастрофи с лодки с мигранти край Тунис, предава Ройтерс.

През последните четири дни пет лодки с мигранти потънаха край южния град Сфакс, оставяйки 67 изчезнали и девет загинали, след значително увеличение на мигрантския поток, насочващ се по море към Италия.

Тунизийската брегова охрана спаси петима души от лодката край бреговете на Махдия след пътуване, започнало от плажовете на Сфакс, каза Ромадан бен Омар, служител във Форума за социални и икономически права (FTDES) пред Ройтерс.

Бреговата охрана съобщи, че е спряла около 80 лодки, пътуващи към Италия през последните четири дни, и е задържала повече от 3000 мигранти, предимно от страни от Африка на юг от Сахара.

Крайбрежието близо до Сфакс се превърна в основна отправна точка за хора, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток с надеждата за по-добър живот в Европа.

Последното бедствие идва в разгара на кампания за арести от страна на тунизийските власти на африканци от Субсахарска Африка без документи.

Според данни на ООН най-малко 12 000 мигранти, достигнали Италия тази година, са отплавали от Тунис, в сравнение с 1300 през същия период на 2022 г. Преди това Либия беше основната отправна точка за мигрантите.

Според статистиката на FTDES бреговата охрана на Тунис е предотвратила отпътуването на повече от 14 000 мигранти, тръгващи с лодки през първите три месеца на тази година, в сравнение с 2900 през същия период на миналата година.

Италианската брегова охрана съобщи в четвъртък, че е спасила около 750 мигранти в две операции край южното италианско крайбрежие.

Европа рискува да види огромна вълна от мигранти, пристигащи по бреговете й от Северна Африка, ако финансовата стабилност в Тунис не бъде защитена, каза италианският премиер Джорджия Мелони в петък. Мелони призова МВФ и някои страни бързо да помогнат на Тунис, за да се избегне краха му.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853