От 10 август влиза в сила на ембаргото на ЕС върху руските въглища

ЕС и Свят 05.08.2022 19:55 Снимка: ДНЕС+

От 10 август влиза в сила на ембаргото на ЕС върху руските въглища

Ембаргото на ЕС върху закупуването на руски въглища ще влезе в сила от 10 август, както е планирано, въпреки енергийната криза и всички страни от ЕС трябва да го спазват. Това каза в петък на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер, цитиран от ТАСС. В същото време той подчерта, че въпреки плановете на ЕС за зелен преход, Еврокомисията все пак разрешава използването на въглища в ЕС, но по изключение.

"Ембаргото върху доставките на руски въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април. На 10 август приключва преходният период (през който бяха разрешени покупките на руски въглища - б.р) и Европейската комисия е уверена, че всички страни от ЕС ще спазват това ограничение“, каза той, отговаряйки на въпрос относно доставките на руски въглища за ЕС в контекста на енергийната криза в общността.

"Парадоксално, агресията на Русия в Украйна ще ни помогне да направим зелен преход, като се отдалечим от изкопаеми енергийни източници, включително въглеводородни горива от Русия. Но по изключение страните от ЕС вече могат да използват въглища, за да покрият дефицита в енергийния баланс", каза той.

Страните от ЕС възнамеряват да изградят икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г. За тази цел до 2022 г. повечето държави от общността са намалили значително производството на електроенергия от въглища, което е сред най-замърсяващите. Въпреки това, в контекста на енергийната криза, изострена в резултат на санкциите на ЕС, Европейската комисия разреши на страните от ЕС да се върнат към производството на въглища, за да се намали въздействието върху икономиките от бързо нарастващите цени на енергията.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648