Остра крикита от Байдън към Израел: Военният отговор на нападението на "Хамас" беше прекомерен

ЕС и Свят 09.02.2024 11:01 Снимка: ДНЕС+

Остра крикита от Байдън към Израел: Военният отговор на нападението на "Хамас" беше прекомерен

"Много, много настоявам хуманитарната помощ да достигне до Газа", подчерта Байдън

Военният отговор на Израел на нападението на "Хамас" в Газа беше "прекомерен", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Мисля, както знаете, че отговорът в Газа, в ивицата Газа, беше прекомерен", заяви той пред медиите в Белия дом.

Това е една от най-острите му критики до момента срещу действията на израелското правителство, отбелязва Ройтерс.

Вчера израелската армия засили ударите си по Рафах, а Вашингтон предупреди историческия си съюзник за риска от "катастрофа" в този град, намиращ се до границата с Египет.

"Много, много настоявам хуманитарната помощ да достигне до Газа", подчерта Байдън, цитиран от БТА.

Според ООН палестинската територия е изправена пред "кошмарна" хуманитарна ситуация. Освен това Байдън заяви, че няма проблеми с паметта, опровергавайки публикувания доклад на специален прокурор на САЩ.

Израелската армия обяви по-рано, че е атакувала командир от елитната бригада "Ал Радуан" на "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА.

"В отговор на изстрелването, насочено към Кирят Шмона тази сутрин, израелски самолет нанесе удар по командира на район Хиам в бригадата "Радуан" на терористичната организация "Хизбула" в Южен Ливан в района на Набатея", заяви израелската армия. Командирът е участвал в редица обстрели на районите на Кирят Шмона и Метула в Северен Израел, според същият източник.

Според пресслужбата на Хизбула при удара са били ранени двама нейни членове, чиито имена не се посочват. Единият от тях е в "тежко състояние".

Източник от ливанските служби за сигурност потвърди, че израелски дрон е нанесъл директен удар по автомобил в южния град Набатея, в който е имало двама души.

Напрежението по границата е високо от началото на войната между Израел и палестинската организация "Хамас" в Газа на 7 октомври, припомня ДПА.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731