Основните кандидати за председател на ЕК се изправиха в предизборен дебат

ЕС и Свят 24.05.2024 10:26 Снимка: ДНЕС+

Основните кандидати за председател на ЕК се изправиха в предизборен дебат

За първи път гласоподаватели от столиците на ЕС задаваха директно въпросите си към Урсула фон дер Лайен, Никола Шмит, Валтер Байер, Сандро Гоци и Тери Райнтке

В пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел се проведе дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК.

В него участваха Валтер Байер от Австрия, представител на "Европейска левица", Сандро Гоци от Renew Europe Now, Италия, Урсула фон дер Лайен от Европейска народна партия, Германия, Тери Райнтке от "Европейски зелени", Германия, и Никола Шмит от Партията на европейските социалисти, Люксембург. 

Политическият "сблъсък" започна в 16.00 ч., като около 900 души сe бяха събрали в емблематичния полукръг на Европейския парламент в Брюксел. Преди това те направиха кратки изявления на влизане, с изключение на Фон дер Лайен.

За първи път гласоподаватели от столиците на ЕС задаваха директно въпросите си към кандидатите по ключови теми като икономика и заетост, отбрана и сигурност, климат и околна среда, демокрация и лидерство, миграция и граници, иновации и технологии.

Редът на изказванията и позицията на участниците на сцената бяха решени с жребий от Европейския съюз за радио и телевизия. Дебатът бе излъчен на живо от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) с възможност за слушане на официалните езици в ЕС, включително и български. 

Фон дер Лайен подкрепи идеята на Гърция за обща противовъздушна отбрана на Европа

Настоящият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепя общоевропейските отбранителни проекти, по-специално гръцкото предложение за обща противовъздушна отбрана на Европа, но предложи да се търси финансиране за това. 

"Трябва да развием нашата отбранителна индустрия, да преодолеем всички нейни недостатъци, имаме общи европейски проекти, например противовъздушен отбранителен щит за цяла Европа... За това трябва да намерим финансиране", коментира тя по време на дебата. В същото време фон дер Лайен заяви, че развитието на отбраната на ЕС не трябва да пречи на "оказването на подкрепа на Украйна", тъй като Киев "се бори за общи ценности с ЕС".

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи да се създаде "европейски железен купол" за противовъздушна отбрана и да се финансират съвместни европейски отбранителни действия чрез отделен финансов инструмент.

Коалиция с крайно десните? Изключено! 

Акцент от изказването на настоящия еврокомисар Никола Шмит пък бе категоричното изключване на коалиция на социалистите с крайно десните. 

"Това, което те искат, е по-малко и лоша Европа. Те искат да разрушат Европа, а ние искаме по-силна Европа. Така че, не ми пука за това, което г-н Кра и неговите руски и китайски приятели правят", бе категоричен Шмит. Тук той визира евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изказването си, че не всеки с униформа на СС автоматично е престъпник.

Шмит също така призна, че Европа има нужда от промяна и на хората трябва да се даде вяра и надежда.

Коалиция с крайно десните изключи и кандидатът на "Обнови Европа" Сандро Гоци, като ги нарече "антиевропейски хора".

Същевременно той разкритикува и настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я отведе далеч. "Колкото повече се сближава с Мелони, "Италиански братя" и тем подобни, толкова повече се отдалечава от нас. Ние не искаме да формираме парламентарно мнозинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с "Идентичност и демокрация", бе категоричен той.

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. "Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот", заяви той.

Дебатът се състоя в шест части.

Икономика и работни места

Никола Шмит посочи, че бедността в ЕС може да бъде преодоляна със създаването на работни места. Той добави, че се стреми към подобряване на условията за живот на европейците, за да имат добра работа. ИД и ЕКР не са демократични сили, коментира той.

Тери Райнтке настоя да отпадне противоречието между целите за опазване на природата и за икономически напредък. Необходими са работни места в чиста икономика, повече бюджетни инвестиции, равни възможности на пазара на труда, добави тя.

Валтер Байер отбеляза като една от причините за бедността повишението на цените на жилищата. ЕС трябва да въведе правила за основното жилище, допълни той.

Сандро Гоци заяви, че ЕС трябва да се разшири, но и да се реформира, предвид икономическите предизвикателства от нарастването на броя на държавите от общността.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС въведе минимална работна заплата и насочи 81 милиарда евро за саниране на сградите, а 21 млрд. евро - за социални жилища.

Сигурност и отбрана

Сандро Гоци изрази надежда войната в Украйна да бъде спечелена от Киев. Искаме европейско отбранително производство, каза той. Няма сигурност без култура и образование, добави Гоци.

Тери Райнтке определи въпроса за сътрудничеството в сигурността и отбраната като ключов за Европа. Има нужда от европейски отбранителен фонд и трябва да отпадне единодушието при приемането на европейските външнополитически решения, заяви тя. Най-голямата заплаха е възходът на крайната десница, която се стреми да подкопае ЕС. Има разкрития, че крайнодесни европейски политици работят с Русия и Китай, допълни Райнтке.

Никола Шмит изрази желание да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, уточни той. Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, добави той.

Урсула фон дер Лайен настоя за подобряване на военното производство, ЕС да има общи отбранителни проекти и даде пример с противоракетната отбрана. Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана, добави тя.

Валтер Байер посочи като най-голямата заплаха пред сигурността промените в природата. Той изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана. Искам възстановяване на Украйна, ЕС не предприема стъпки за дипломатическо решение, каза той. Байер се обяви за прекратяване на огъня в Украйна и настоя, че решение не може да бъде намерено на бойното поле.

Околна среда

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС е поставил дългосрочна цел за незамърсяваща икономика до 2050 г., а сега се уточняват начините за постигането на това намерение. Тя предложи това да се постигне с по-широко въвежадне на технологиите. Това е задача за следващия мандат, добави Фон дер Лайен.

Никола Шмит коментира, че правилните политики за опазване на природата не биха попречили на икономическото развитие. Въпросът е как тези политики да бъдат общоприемвили, накрая всеки да спечели от тях, поясни Шмит.

Тери Райнтке настоя, че са необходими промени в европейската селскостопанска политика, както и в начина за разпределение на земеделските помощи. По нейните думи в ЕС има нужда от големи инвестиции за по-чисто производство.

Сандро Гоци призова да няма отстъпление от политиката за опазване на природата. Според него те трябва да се прилагат прагматично и в разговор с гражданите.

Валтер Байер коментира, че няма противоречие между целите за по-чиста икономика и това тя да бъде ефективна. Преходът има нужда от инвестиции и нови начини на производство. Той трябва да бъде справедлив за обществото. Необходими са инвестиции за стотици милиарди евро, обобщи Байер.

Демокрация

Валтер Байер настоя, че не може да има компромис с крайната десница в ЕС. Тези хора не трябва да идват на власт, призова той. В основата на проблема с крайната десница са неравенствата в обществото, включително по отношение на достъпа до жилища, каза Байер.

Сандро Гоци предложи преразглеждане на договорите за ЕС, за да бъде по-добре защитено върховенството на закона. ЕС трябва да бъде на страната на гражданите, когато техните правителства действат незаконно, посочи той.

Тери Райнтке призова европейските либерали да се разграничат от партията на премиера в оставка на Нидерландия Марк Рюте след споразумението за общо управление с крайната десница. Трябва да подобрим начина на вземане на решения в ЕС, каза тя.

Никола Шмит заяви, че ЕС не е възможен без демокрация и върховенство на закона. Той предложи чл. 7 от договора за ЕС да бъде много по-суров.

Урсула фон дер Лайен уточни, че са важни принципите за сътрудничество при определянето на следващия ръководител на ЕК. Според нея сътрудничество може да има с европейските партии, които защитават ЕС, върховенството на правото и Украйна, и са против руския президент Владимир Путин. Тя посочи поименно няколко партии в ЕС, които не попадат в тази група и сред тях спомена българската партия "Възраждане". Тези партии имат различни принципи, но всички са близки с Путин и искат разрушаването на Европа. Няма да позволим това да се случи, каза Фон дер Лайен.

Тя поясни, че следващият председател на ЕК ще трябва да бъде избран от евродепутати, които се присъединят към мнозинство за върховенство и за Украйна, и са "против Путин". Не говоря за политически групи, а за евродепутати. Изборът ще бъде на основата на принципи, обобщи тя.

Миграция и граници

Тери Райнтке заяви, че ЕС има нужда от миграция за развитието на икономиката и за поддържане на здравеопазването. Тя призова да има законни пътища за мигрантите.

Сандро Гоци настоя да се проявява човечност и бедстващите мигранти в морето да бъдат спасявани. По неговите думи новите правила на ЕС за миграцията се очаква да доведат до подобрение.

Валтер Байер нарече срамота това, че ЕС не отваря границите за мигрантите. Трябва да осигурим на мигрантите достоен прием, призова той.

Урсула фон дер Лайен посочи нуждата от осигуряване на закрила за нуждаещите се. Неподлежащите на закрила трябва да бъдат връщани у дома, трябва да има начини за законно и безопасно пристигане на мигрантите в Европа, настоя тя.

Никола Шмит изрази несъгласие със споразуменията на ЕС с чужди държави за миграцията, които според него водят до отблъскване на мигрантите.

Технологии

Никола Шмит заяви, че са необходими повече инвестиции в развитието на технологиите, за да може ЕС да привлича таланти от цял свят. Алгоритмите изцяло променят света, важен е въпросът как ще контролират работниците, отбеляза той.

Урсула фон дер Лайен призна, че изкуственият интелект крие опасности. Затова ЕС първи въведе правила в тази област, поясни тя.

Валтер Байер коментира, че ЕС е взел подходящи мерки срещу незаконното съдържание онлайн. Необходими са мерки срещу монополистите в електронната търговия, настоя той.

Сандро Гоци изрази тревога за защитата на децата в интернет. ЕС вече разполага със средства за защита, отбеляза той.

Тери Райнтке настоя за повече прозрачност за работата на платформите онлайн, както и при свалянето на съдържание.

Скандал кой да участва и кой не

Преди дебата бяха отправени критики от страна на някои евродепутати. Крайнодясната партия Идентичност и демокрация (ID) и Европейският свободен алианс (EFA) твърдят, че умишлено не са допуснати от организаторите на дебата, съобщи вчера Euronews. 

Каталунският независим депутат Раул Ромева, бивш евродепутат, осъден на 12 години затвор през 2019 г. по обвинения в подстрекателство към бунт, но помилван от испанския министър-председател Педро Санчес през 2021 г., е заявил пред изданието: "Това отслабва доверието в европейските институции по отношение на демокрацията. Факт е, че има много гласове, които са били изключени от дебата".

От Европейския съюз за радио и телевизия обявиха по-рано, че само парламентарни групи, издигнали водещ кандидат на изборите през юни, могат да вземат участие в дебата.

Председателят на ЕК се избира с пълно мнозинство от Европейския парламент, тоест поне половината от депутатите трябва да са припознали конкретната кандидатура. 

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955