Още арести на опозиционери в Русия преди насрочени протести в подкрепа на Навални

ЕС и Свят 22.01.2021 16:43 Снимка: ДНЕС+

Още арести на опозиционери в Русия преди насрочени протести в подкрепа на Навални

Руските власти арестуваха още привърженици на задържания Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените в социланите мрежи демонстрации, предават световните агенции. Московската полиция каза, че всякакви неразрешени демонстрации и провокации ще бъдат „незабавно потушени“.

Повече от 55 милиона души са гледали видеото на Навални в YouTube за предполагаемия луксозен черноморски дворец на Владимир Путин.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури.

Сред задържаните са адвокатката Любов Собол и говорителката на Навални Кира Ярмиш, които са заплашени от парични глоби или кратък престой в затвора заради призиви към демонстрации.

Собол, която има малко дете е била освободена. Но Ярмиш вече е затворена за девет дни. Изтъкнати активисти, близки до Навални са били арестувани и в  градовете Владивосток, Новосибирск и Краснодар.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Някои руски знаменитости в областта на изкуствата и спорта обещаха подкрепа за Навални. Сред тях са звездата на хокея на лед Артеми Панарин и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Тези дни федералната служба „Роскомнадзор“ изпрати до ръководствата на социалните мрежи ТикТок и ВКонтакте нареждане да премахнат информацията, въвличаща непълнолетни в протестни прояви.

А в петък Главна прокуратура настоя „Роскомнадзор“ да ограничава достъпа до сайтове с призиви за участие в проявите на 23 януари./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027