ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

ЕС и Свят 22.11.2021 13:12 Снимка: ДНЕС+

ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

ООН настоя за спешни действия за подкрепа на банките в Афганистан, предупреждавайки, че скокът на хората, които не могат да изплащат заеми, по-ниските депозити и кризата на паричната ликвидност могат да доведат до срив на финансовата система в рамките на месеци, информира "Ройтерс".

В доклад в размер от три страници за банковата и финансова система на Афганистан, видян от агенцията, Програмата за развитие на ООН (ПРООН) посочва, че икономическата цена на срива на банковата система - и последващото отрицателно социално въздействие - "ще бъдат колосални".

Внезапното оттегляне на по-голямата част от чуждестранната подкрепа за развитие, след като талибаните завзеха властта на 15 август от подкрепяното от Запада правителство на Афганистан, изпрати икономиката в свободно падане, оказвайки сериозно напрежение върху банковата система, която определи седмични лимити за теглене, за да спре масово теглене на депозити.

"Финансовите и банковите разплащателни системи на Афганистан са в безпорядък. Проблемът с управлението на банките трябва да бъде разрешен бързо, за да се подобри ограниченият производствен капацитет на Афганистан и да се предотврати колапс на банковата система", се подчертава в доклада на ПРООН.

Намирането на начин за предотвратяване на срив е усложнено от международните и едностранни санкции срещу главатарите на талибаните.

"Трябва да намерим начин да сме сигурни, че ако подкрепяме банковия сектор, ние не подкрепяме талибаните", коментира Абдала ал Дардари, ръководител на ПРООН в Афганистан.

"Ние сме в толкова тежка ситуация, че трябва да помислим за всички възможни варианти и трябва да мислим нестандартно", изтъкна той и допълни: "Това, което преди три месеца беше немислимо, сега трябва да стане мислимо."

Банковата система на Афганистан вече беше уязвима преди талибаните да дойдат на власт. Но оттогава помощта за развитие пресъхна, милиарди долари в афганистански активи бяха замразени в чужбина, а ООН и хуманитарните организации сега изпитват затруднения да вкарат достатъчно пари в страната.

Предложенията на ПРООН за спасяване на банковата система включват схема за гарантиране на депозити, мерки за осигуряване на адекватна ликвидност за краткосрочни и средносрочни нужди, както и кредитни гаранции и варианти за забавяне на погасяването на заемите.

"Координацията с международните финансови институции, с техния богат опит в афганистанската финансова система, би била от решаващо значение за този процес", се посочва в доклада на ПРООН, визирайки Световната банка и Международния валутен фонд.

ООН многократно предупреди, откакто талибаните взеха властта, че икономиката на Афганистан е на ръба на срив, който вероятно ще доведе до допълнително разгаряне на бежанска криза. ПРООН настоя, че ако банковата система се срине, възстановяването ѝ може да отнеме десетилетия.

В доклада на ПРООН се посочва, че при настоящите тенденции и ограниченията за теглене, около 40% от депозитната база на Афганистан ще бъде загубена до края на годината. В него се казва, че банките са спрели да отпускат нови кредити и че необслужваните кредити са се удвоили до 57% през септември от края на 2020 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448