Обвиниха Вучич, че отказал да подкрепи съпругата на Навални

ЕС и Свят 18.02.2024 10:36 Снимка: ДНЕС+

Обвиниха Вучич, че отказал да подкрепи съпругата на Навални

По време на Мюнхенската конференция по сигурността сръбският президент Александър Вучич демонстративно отказа да подкрепи съпругата на Алексей Навални Юлия.

Вучич, който бе седнал на първия ред в залата, последен стана от стола, но отказа да се присъедини към ръкоплясканията на всички присъстващи след речта на Юлия Навални. Докато останалите ръкопляскаха Вучич се занимаваше със слушалките за симултанен превод и остана прав, уточнява местната телевизия N1.

Ден след смъртта на руския противник на режима на Владимир Путин Вучич каза, че тази тема е преобладавала по време на дебата за Русия, но отново не осъди по никакъв начин трагедията с Навални.

„По отношение на Русия вие чувате едно и също навсякъде, на всяка една крачка. Това чух и тук поне на две срещи. Това е ключова тема, но за да бъдем честни, ние сме прекалено малки и това е нашата драма... Но, Русия и след смъртта на Навални, това е ужасно тежка ситуация и разбира се трагедия и лоша новина за целия свят. За всеки нормален човек, е ужасно когато разбере, че някой е починал поради една или друга причина. Разследването ще установи, но при всички положения това е лоша новина в тази тежка атмосфера“. Това бяха единствените думи на Александър Вучич по повод смъртта на Алексей Навални.

Сръбският премиер Ана Бърнабич от своя страна нарече медиите, които се възмутиха от поведението на Вучич по време на Мюнхенската конференция по сигурността, „лешояди на смъртта“.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361