NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, често се поврежда, ремонтират я в Полша

ЕС и Свят 26.11.2022 15:07 Снимка: ДНЕС+

NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, често се поврежда, ремонтират я в Полша

Американският вестник The New York Times (NYT) съобщава, че гаубиците, доставени на Украйна от западните страни, често излизат от строя поради много високата интензивност на тяхното използване. Според изданието това се е превърнало в сериозен проблем за страните от НАТО и за решаването му в Полша са създадени специални съоръжения за ремонт и поддръжка на тази военна техника.

Авторите на публикацията пишат, позовавайки се на американски и украински източници, че около една трета от 350-те западни гаубици, предоставени на Киев, са постоянно в неработещо състояние.

Според вестника украинската армия сега използва между 2000 и 4000 снаряда на ден, а руската армия често изстрелва още повече артилерийски снаряди. Такива темпове водят до бързо износване на гаубиците (в публикацията по-специално се споменават системите М-777, доставени на Украйна от САЩ), те губят точност и обсег на стрелба и трябва да се сменят цевите им.

На бойното поле това е невъзможно, затова гаубиците се изпращат за ремонт в Полша. Представители на НАТО отказват да коментират данните за тази програма, но потвърждават, че западните страни правят всичко възможно, за да поддържат украинските оръжия в бойна готовност.

Износването на гаубиците М-777 може да се обясни отчасти с особеностите на конструкцията им, смята New York Times. Те са изработени предимно от титан: този материал е много по-лек от стоманата, но не й отстъпва по сила. Такава артилерия е много по-лесна за придвижване и подготовка за битка.

Въпреки това, когато САЩ използваха тези гаубици по време на конфликтите в Ирак и Афганистан в началото на 2000-те години, броят на изстрелите и интензивността на войната като цяло бяха много ниски, отколкото в Украйна, пише вестникът.

Изданието припомня, че Пентагонът изпрати на Украйна 142 гаубици М-777, което е достатъчно за оборудване на осем батальона. Тази артилерия използва 155-мм снаряди западен образец, които също се доставят на Киев от западни страни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648