Новите ограничения заради Covid-19 в Европа

ЕС и Свят 23.01.2021 10:20 Снимка: ДНЕС+

Новите ограничения заради Covid-19 в Европа

В Нидерландия въвеждат “двойно тестване” на пристигащите с въздушен или морски транспорт от държави с “оранжев” и “червен” код, сред които и България. От 23 януари пристигащите трябва да представят както отрицателен резултат от бърз антигенен тест, така и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането.

От неделя и Франция ще изисква отрицателен PCR тест от почти всички хора от ЕС, които искат да влязат на нейна територия.

Гърция удължи до 8 февруари задължителната седемдневна карантина за всички влизащи в страната, остава в сила и изискването на границата да се представи отрицателен тест.

Португалия затвори всички училища и университети за най-малко 15 дни в нов опит да овладее рязкото нарастване на случаите.

В Москва обаче отмениха някои ограничения. Възобновяват работа библиотеките и музеите. Театрите, кината и концертните зали ще работят при 50% заетост.

Ресторантите, баровете и кафенетата отварят и в Румъния от понеделник. Те ще функционират в интервала 6:00-21:00 часа с максимум 30% от капацитета си и при спазване на всички определени от закона мерки.

Същите правила се отнасят и за театрите, кината, залите за представления и игралните зали.

Кипър пък съобщи, че отваря границите за всички страни от 1 март. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от “червената” зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един – след пристигането си на острова.

Белгия забранява несъществените пътувания извън страната от сряда в опит да ограничи разпространението на инфекции с Covid-19 след появата на особено силно заразните щамове, заяви правителствен служител./БГНЕС

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986