Нидерландия въвежда "двойно тестване" на влизащите в страната

ЕС и Свят 21.01.2021 19:31 Снимка: ДНЕС+

Нидерландия въвежда "двойно тестване" на влизащите в страната

Нидерландия "двойно тестване" на пристигащите в страната с въздушен или морски транспорт от държави с "оранжев" и "червен" код, сред които и България.

Считано от 00:01 ч. на 23 януари пристигащите трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия. Остава и изискването за представяне от всички пътници на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Ограничителната мярка не важи за пристигане в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 години.

От външното ни министерство съветват преминаващите транзит през Германия и Белгия наши сънародници да проверят какви изисквания има в двете държави, преди да предприемат пътуване към Нидерландия с автомобил.

Изискванията за бързия антигенен тест са следните:

∙ Документът за негативния резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език.

∙ Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест).

∙ Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2.

∙ Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта.

∙ Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия.

∙ Следва да бъдат видими логото, печата и детайлите на лекаря или медицинския институт, направил теста.

"Двойнот тестване" не е в сила за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт, от безопасни зони по отношение на коронавируса.

От 00:01 ч. на 23 януари се преустановяват гражданските полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Великобритания. Забранява се също акостирането на фериботи от Великобритания на нидерландски пристанища.

Пътуващите с цел бизнес, студентите, висококвалифицираните мигранти, професионалистите от културния и творческия сектор, както и хората в партньорски лични отношения от разстояние, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, няма вече да бъдат изключени от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

В страната влизат в сила и вътрешни ограничителни мерки, включително на домашните посещения. Вместо допустимите досега двама души гражданите ще може да посрещат веднъж на ден най-много един посетител на възраст над 13 години.

Предстои нидерландският парламент да гласува въвеждането на вечерен час. Ако мярката бъде одобрена, се очаква да влезе в сила от 23 януари или 24 януари. Нидерландските власти обсъждат и въвеждане на задължителна карантина, както и регистриране на пристигащите пътници и на контактните лица.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на +31 70 358 46 88 и на дежурен телефон в извънработно време: + 31686213612. /news.bg

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986