Нидерландия първо ще види оценката на ЕК и после ще реши за България в Шенген

ЕС и Свят 06.12.2023 08:59 Снимка: ДНЕС+

Нидерландия първо ще види оценката на ЕК и после ще реши за България в Шенген

Чухме от Европейската комисия, че разполага с много информация след проверката миналата седмица по българската граница. Поискахме цялата тази информация и ще видим, заяви вътрешният министър на Нидерландия Ерик ван дер Бурх пред журналисти след последното за годината заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, на което бе обсъдено състоянието на Шенген.

Ако имаме цялата информация и видим, че България е направила всичко необходимо, ще решим кога е моментът страната да бъде приета в Шенген. Не съм оптимист или песимист, първо искам да видя информацията. Не мога да кажа колко време ще отнеме нашата оценка, защото не знам каква е информацията, каза той, цитиран в БТА.

Оценяваме извършената от България работа, посочи министърът. Той уточни, че днес не е разговарял със своя австрийски колега, чиято страна също се въздържа да подкрепи разширяването на Шенген с България и Румъния. Според него е възможно резултатът от изборите в Нидерландия да окаже влияние по тази тема.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161