Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

ЕС и Свят 02.04.2024 19:20 Снимка: ДНЕС+

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна във вторник, че "неумишлен" израелски въздушен удар е убил "невинни хора" в Газа, след като седем работници от Световната Централна Кухня (WCK) бяха бомбардирани, пише "Политико".

Хуманитарната организация съобщи, че сред загиналите има австралийски, полски и британски граждани.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак каза, че е "шокиран и натъжен" от смъртта на британски хуманитарни работник, добавяйки, че "ясно има въпроси, на които трябва да се отговори".

Според съобщения в местните медии Нетаняху каза: "За съжаление, през последните 24 часа имаше трагичен случай на нашите сили, които неволно удариха невинни хора в Ивицата Газа.

"Това се случва по време на война, ние го проверяваме докрай, ние сме в контакт с правителствата и ще направим всичко това нещо да не се повтори.

 Световната Централна Кухня (WCK), базираната в САЩ организация с нестопанска цел, която осигурява храна на цивилни, страдащи от глад поради конфликти и природни бедствия, обвини Израелските отбранителни сили (IDF) в изявление на уебсайта си.

"Екипът на WCK пътуваше в зона без конфликт в две бронирани коли, брандирани с логото на WCK, и небронирано превозно средство", се казва в изявлението на групата.

WCK добави, че нейният конвой е бил ударен "въпреки координирането на движенията с израелската армия".

Палестинец и двоен гражданин на САЩ и Канада също са били убити при удара, каза групата.

В официално изявление получено от посолството на Израел в София, контраадмирал Даниел Хагари, изрази своите съболезнования към починалите, и обеща че инцидентът ще бъде проучен от независим експертен орган.

"Ние изразяваме искрени съболезнования и към нашите съюзнически нации, които са правили и продължават да правят толкова много, за да помогнат на нуждаещите се." 

"Инцидентът бе проучен на най-високо ниво, за да разберем обстоятелствата около случилото се. Ще започнем разследване, за да го разгледаме допълнително. Това ще ни помогне да намалим риска от повторна поява на подобно събитие."

"Инцидентът ще бъде разследван от Механизма за установяване и оценка на фактите: независим, професионален и експертен орган." се казва още в изявлението.

"През последните няколко месеца IDF работи в тясно сътрудничество със "Световната централна кухня", за да им помогне да изпълнят благородната си мисия в доставянето на храна и хуманитарна помощ на хората в Газа. WCK също помогна на израелци след клането на 7 октомври; те бяха една от първите неправителствени организации тук."

"Работата на WCK е критична; те са на фронтовата линия"

"Ще стигнем до дъното на това и ще споделим нашите констатации прозрачно."

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612