Нетаняху: Израел няма нужда от избори сега

ЕС и Свят 03.08.2020 20:33 Снимка: ДНЕС+

Нетаняху: Израел няма нужда от избори сега

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли възможността за провеждането на четвърти избори за малко повече от година и половина. Той направи това в понеделник в реч пред партията си "Ликуд" в Кнесета (израелския парламент), предаде Jerusalem Post.

"Това е време за единство", каза той. "Трябва да бъдем обединени в нашата партия и надявам се - и в правителството. Никой не иска да има избори и няма причина за избори."

Нетаняху говори на фона на битка с заместник министър-председателя Бени Ганц за двугодишен бюджет, както иска Ганц, или два бюджета, както предпочита Нетаняху. Нетаняху предупреди, че планът на Ганц може да навреди на икономиката.

 

"Сега приемането на двугодишен бюджет ще изисква значителни бюджетни съкращения", каза той. "Това е обратното на това, което трябва да направим. Това би навредило на икономиката. Това не е моментът за съкращения. Време е незабавно да се приеме бюджет, за да могат парите да стичат до обществеността и да можем да внесем сигурност и стабилност в икономиката."

Финансовият министър Израел Кац също се обяви срещу двугодишен бюджет, като каза на радио KAN, че ще са необходими месеци, за да се подготви бюджет, който да включва 2021 година.

"Страната се нуждае от бюджет", каза той. "Премиерът трябва да реши с Ганц кога да изведе бюджета на вот."

Лидерът на "Израел Бейтену" Авигдор Либерман заяви на срещата си във фракцията в понеделник, че Нетаняху води Израел до ненужни избори поради правните му проблеми.

"Нетаняху води Израел на четвърти избори поради свои лични причини и просто използването на бюджета е оправдание. Обществеността ще го държи отговорен за това.", каза той.

Припомняме, че това се случва на фона на протестите с призив премиерът да подаде оставка. 

Хиляди израелци са недоволни от политиката на премиера срещу коронавируса. Освен това те настояват Нетаняху да подаде оставка и да се яви пред съда по обвинението за корупция./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448