Nestle очаква висока инфлация на входящите разходи догодина

ЕС и Свят 10.09.2021 20:03 Снимка: ДНЕС+

Nestle очаква висока инфлация на входящите разходи догодина

Nestle очаква още по-висока инфлация на разходите през 2022-а година, отколкото през настоящата. Това заяви главният финансов директор на най-голямата хранителна верига в света, цитиран от RTE.

"Ако говорим за 2022-а, вероятно тогава инфлацията при разходите ще бъде значително по-висока от тази година. Нашата стратегия е да компенсираме това чрез ценообразуване на всичко, което получаваме", заяви главният финансов директор на компанията - Франсоа-Ксавие Роже, по време на пресконференция относно потребителски стоки. Той допълни, че веригата вече страда от забавяне на продукти заради продължаващата пандемия и затрудненията във веригите за доставки.

Nestle все пак печели пазарен дял в повечето категории и региони по света, с изключение на храненето при кърмачета в Китай, което няма да се върне към растежа тази година. Проблеми и намалени приходи има и при замразените пици - заради ограниченията във веригата на доставки.

Компанията ще продължи да бъде активна в управлението на активите, но ще остане дисциплинирана, като ще се насочи към по-зрял бизнес, вместо към стартъпи.

По думите на Роже, ръстът на маржа ще бъде умерен за напред заради инвестиции в устойчивост. Nestle ще продължи да прави и обратно изкупуване на акции тогава, когато това е подходящо./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448