Натоварен с подаръци, Ким Чен-ун отпътува с влак от Русия

ЕС и Свят 17.09.2023 14:44 Снимка: ДНЕС+

Натоварен с подаръци, Ким Чен-ун отпътува с влак от Русия

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отпътува с влак от гарата в град Артьом в Далечния изток на Русия и се отправи към дома си, съобщава "Ройтерс".

С това се постави край на едноседмичната му визита в страната.

Разстоянието от Артьом до гарата в Хасан на границата на Русия със Северна Корея е над 200 км.

На видео се вижда как Ким, който рядко напуска КНДР, върви по червения килим към вагона на влака под музикален съпровод на военен оркестър и маха за сбогом.

Руският министър на природните ресурси Александър Козлов, посланикът на Москва в Северна Корея Александър Мацегора и губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко изпратиха севернокорейския лидер.

ТАСС съобщи, че Ким е получил от губернатора на Приморския край бронежилетка, както и пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон "Геран-25" с функция за вертикално излитане, произведени в региона.

Освен това севернокорейският гост е получил като подарък и комплект специални дрехи с ниска видимост за термовизионни камери.

По-рано Ким и руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха практически въпроси за засилване на военното сътрудничество, което Пхенян определи като "нов разцвет" на двустранните отношения.

Вчера Ким Чен-ун инспектира руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, както и хиперзвуковите ракети "Кинжал".

В петък той посети и авиационен завод, който е под западни санкции.

По време на едноседмичното си посещение в Русия Ким се срещна и с руския президент Владимир Путин. Двамата лидери обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството.

Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението на севернокорейския лидер може да укрепи руската армия в Украйна и да даде тласък на ракетната програма на Пхенян./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648