НАТО: За трети път в Румъния откриват останки от руски дронове

ЕС и Свят 14.09.2023 13:21 Снимка: ДНЕС+

НАТО: За трети път в Румъния откриват останки от руски дронове

Останки от безпилотни руски самолети са открити на румънска територия за трети път, съобщиха от НАТО в сряда. Говорителят на алианса Дилън Уайт каза в изявление, че румънският посланик информирал съюзниците за „продължаващите атаки на Русия срещу украинската пристанищна инфраструктура близо до Румъния“. Той обаче добави, че „НАТО няма информация, сочеща някакво умишлено нападение от страна на Русия срещу територия на съюзниците“.

Като член на НАТО Румъния е страна по споразумението за взаимна отбрана на НАТО. В събота румънски войници откриха фрагменти от дрон около източното село Плауру близо до украинската граница, а Букурещ обяви в неделя, че е протестирал пред руското правителство. В началото на миналата седмица отломки от дрон вече бяха открити в района на Плауру, срещу украинското пристанище Измаил само на няколко километра от откритието в събота.

Според Дилън Уайт Румъния е „информирала съюзниците, че за трети път фрагменти от дронове, подобни на тези, използвани от Русия, са идентифицирани на румънска територия“. Румънският президент Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха ситуацията в телефонен разговор през уикенда. Столтенберг каза в мрежата X, (бившата Twitter), че няма „никакви индикации за намерение да бъде ударена НАТО, но ударите са дестабилизиращи“. Той също така приветства решението на САЩ да разположат повече изтребители F-16 за въздушна полиция на НАТО.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583