НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

ЕС и Свят 11.07.2024 09:13 Снимка: ДНЕС+

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

НАТО публикува обширна съвместна декларация от срещата на върха във Вашингтон. В нея присъстват темите и формулировките, разкрити по-рано в проекта, изтекъл в пресата, обобщи Би Би Си.

Декларацията включва думи за "необратимия път" на Украйна към НАТО, както и формулировки и условия, които за първи път прозвучаха преди година на срещата на върха във Вилнюс: "Бъдещето на Украйна в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Алианса [...].

Ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО. Отново потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени."

В документа се говори и за създаването на структури в рамките на НАТО, които да координират подкрепата за Украйна.

На първо място, ще бъде създадена Служба на НАТО за подпомагане на сигурността и обучението в Украйна (NSATU), като се отбелязва, че фактът на съществуването на такава постоянна структура "съгласно международното право няма да направи НАТО страна в конфликта".

NSATU ще отговаря за трансформирането на украинската армия и сили за сигурност с оглед на по-нататъшното им интегриране в НАТО.

На второ място, страните от Алианса поеха "Ангажимент за дългосрочна помощ за сигурността на Украйна".

За следващата година съюзниците възнамеряват да предоставят минимум 40 млрд. евро, които ще бъдат разпределени между тях пропорционално.

Тези пари ще бъдат използвани за нуждите на Украйна в областта на отбраната.

Трето, ще бъде създаден съвместен център на НАТО и Украйна за анализ, обучение и образование, за да се извлекат поуки от войната и да се задълбочи оперативната съвместимост между Украйна и НАТО.

Алиансът ще предостави и нови ПВО системи на Украйна.

Още по темата

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319