НАТО на 75 години и с история, в която има и някои малко известни детайли

ЕС и Свят 04.04.2024 17:48 Снимка: ДНЕС+

НАТО на 75 години и с история, в която има и някои малко известни детайли

"Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" - с тези думи Лорд Исмей, първи генерален секретар на Алианса (1952-1957), обобщава мисиите на военния съюз

Организацията на Северноатлантическия договор празнува днес 75-годишно съществуване. По този повод агенция Франс прес представя няколко факта за НАТО.

Организацията на Северноатлантическия договор е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха. Днес членките на алианса са с двадесет повече, като през годините те далеч не напредват така единни.

Франция се изтегли от военните структури на НАТО през 1966 г., преди да се върне в тях през 2009 г. Но това скъсване на връзките не се забравя и до днес в Брюксел. Нито един французин не е бил генерален секретар на алианса.

Турция често пъти е смятана за страната, пораждаща проблеми в алианса, в който се присъедини през 1952 г. По това време членка на алианса стана и Гърция. Двете съседни страни, дълго време врагове, на няколко пъти накараха съюзниците си да изтръпнат, по-специално относно спора им в Кипър през 60-те и 70-те години.

Турция също така провокира търпението на съюзниците, като блокира в продължение на две години присъединяването към НАТО на Швеция. Скандинавската страна най-после се присъедини към алианса през март, след Финландия, която стана членка миналата година. Присъединяването на двете страни беше последствие от руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Член Пети от договора за НАТО е основа на алианса. Той задължава всяка членка да се намеси в случай на атака срещу една от тях. Член Пети беше използван досега един път в историята на алианса, след атентатите от 11 септември 2001 г. срещу САЩ. Задействането на този член, смятан за стълб на НАТО, преди всичко целеше тогава да покаже солидарността на съюзниците към САЩ без непосредствени военни последствия. Но то все пак доведе до намесата на алианса в Афганистан, където НАТО мобилизира до 100 000 военнослужещи на терен, преди катастрофалното изтегляне през август 2021 г.

Първоначално НАТО е базирана в Лондон, но много бързо, от 1949 г. тя "прекосява" Ламанша, за да се установи в Париж.

 

Семеен портрет на лидери на НАТО в Lancaster House, Лондон, по време на срещата на върха. Вдясно: британският министър-председател Маргарет Тачър с държавния секретар по външните работи Дъглас Хърд отдясно

Семеен портрет на лидери на НАТО в Lancaster House, Лондон, по време на срещата на върха. Вдясно: британският министър-председател Маргарет Тачър с държавния секретар по външните работи Дъглас Хърд отдясно

Снимка: NATO
 
Кралица Елизабет Втора на среща с министрите на НАТО през 1965 г. Кралица Елизабет Втора на среща с министрите на НАТО през 1965 г.

Кралица Елизабет Втора на среща с министрите на НАТО през 1965 г. Кралица Елизабет Втора на среща с министрите на НАТО през 1965 г.

Снимка: NATO

Изтеглянето на Франция от военните структури на алианса 17 години по-късно обаче принуждава организацията да се мести отново, този път от Париж в Брюксел.

Много от чиновниците в НАТО така и не простиха никога на Франция това изтегляне, според дипломат от алианса, пожелал да запази анонимност.

В белгийската столица НАТО от 2017 г. заема чисто нова централа, съставена от четири сгради, замислени да представляват сключени пръсти, символ на единството между страните членки на алианса.

Снимка: БТА

 

Снимка: АР/БТА

Над 4000 души работят в централата в Брюксел. А посетителите често пъти се снимат пред скулптура, представляваща емблемата на НАТО, избрана през 1953 г. - звезда с четири лъча, представляваща компас, който позволява да се запази правилната посока - тази на пътя към мира, според Лорд Исмей, който е тогавашен генерален секретар на алианса. Днес емблемата е основен мотив на знамето на НАТО.

"Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" - с тези думи Лорд Исмей, първи генерален секретар на НАТО (1952-1957), обобщава мисиите на алианса.

Лорд Исмей, първи генерален секретар на Алианса

Лорд Исмей, първи генерален секретар на Алианса

Снимка: NATO

"От доста време казвам, че НАТО има проблеми. На първо място тя е отживелица, защото е замислена преди толкова години", казва пък президентът на САЩ Доналд Тръмп на 15 януари 2017 г. Същото мнение той изразява и по време на предизборната си кампания през 2016 г.

"Преживяваме мозъчната смърт на НАТО", заявява френският президент Еманюел Макрон на 8 ноември 2019 г.

НАТО не разполага със своя собствена армия, с изключение на флотилия от разузнавателни самолети АУАКС и няколко дрона. Организацията разчита на въоръжените сили на членовете си, освен в случая с Исландия, която няма армия.

Но в продължение на години НАТО можеше да разчита на тайна армия от така наречените "стоящи зад кулисите" - нелегални мрежи, координирани от НАТО в началото Студената война. Тези мрежи бяха замислени да бъдат задействани в случай на съветска атака.

НАТО организира редовно военни учения, които всеки път мобилизират различни количества въоръжения.

Американски войници от НАТО по време на учение близо до пристанището на Констанца в Румъния, 31 март 2023 г. Американски войници от НАТО по време на учение близо до пристанището на Констанца в Румъния, 31 март 2023 г.

Американски войници от НАТО по време на учение близо до пристанището на Констанца в Румъния, 31 март 2023 г.

Снимка: AP/БТА

И, за да улесни военните в тази насока, организацията, колкото и да е странно, създаде и тесте с карти. Става дума за 54 карти, представляващи оръжейните системи, използвани от алианса. Тестето цели и да помогне на украинските сили да идентифицират някои от тези оръжия, които получават, казва НАТО.

Превод: Dir.bg

Снимка: NATO
CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194