НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита на най-мощния член - САЩ

ЕС и Свят 11.06.2021 15:50 Снимка: ДНЕС+

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита на най-мощния член - САЩ

В понеделник лидерите на НАТО ще потърсят успокоение от американския президент Джо Байдън, че след четири години хули от неговия предшественик Доналд Тръмп, алиансът може да разчита на подкрепата на Съединените щати, най-мощния член, пише "Ройтерс". 

30-те съюзници ще се съберат в своя щаб, за да договорят реформи за многополюсен свят след Студената война където военният възход на Китай представлява ново предизвикателство.

"Първото нещо е Байдън да се ангажира отново с колективната отбрана на НАТО", Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО, който бе на срещата на върха през 2018 г., на която Тръмп обмисляше да напусне алианса. "Това просто показва колко лесно би било за САЩ да загърби алианса", каза Ший, сега в мозъчния тръст Приятели на Европа.

Байдън вече отмени решението на Тръмп да изтегли американските войски от Германия.

Докато се очаква Байдън да предаде традиционното американско послание, че европейските съюзници трябва да плащат повече за собствената си сигурност, НАТО се стреми да премине отвъд външната политика на Тръмп "Америка на първо място".

"Тази среща на върха с Байдън трябва да бъде сигнал за света, че НАТО се завръща", каза висш европейски дипломат от НАТО, който също бе в алианса през годините на Тръмп. "Имаше толкова много шум и беше труден момент. Но сега всъщност можем да говорим за важните неща, определящите предизвикателства за сигурността на нашето време".

Създаден през 1949 г., за да съдържа военна заплаха от Съветския съюз, НАТО отпразнува своята 70-годишнина на среща на върха в Лондон през декември 2019 г., а генералният секретар Йенс Столтенберг твърди, че трансатлантическата връзка е в добро здравословно състояние, въпреки кавгите.

Русия, изменението на климата, Афганистан и новите технологии са в дневния ред на срещата, която ще завърши със специална сесия на лидерите в амфитеатралната зала на Северноатлантическия съвет.

Но след като укрепи способността си да изпълнява основната си мисия за защита на Европа след анексията на Крим от Русия през 2014 г., сега НАТО е изправена пред натиск да бъде по-амбициозен.

На срещата на върха на НАТО ще бъдат обсъдени реформите в алианса, известни като НАТО 2030, които бяха задействани, след като Тръмп постави под въпрос неговата значимост.

Столтенберг ще определи девет области, в които НАТО може да се модернизира в средносрочен план, включително повече съвместно съюзническо финансиране на военни операции.

Франция обаче вече изрази загриженост относно предложението, страхувайки се, че това ще отнеме пари от националните военни приоритети.

Лидерите вероятно ще се съгласят да изготвят нов главен стратегически документ, известен като Стратегическата концепция на НАТО, който за първи път да включва военния възход на Китай като предизвикателство./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648