Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

ЕС и Свят 03.12.2023 18:55 Снимка: ДНЕС+

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Бреговата охрана на Филипините разположи два кораба в Южнокитайско море, след като засече "тревожно" увеличение на броя на корабите на китайската морска милиция на риф в рамките на изключителната икономическа зона на страната, съобщава "Ройтерс".

Броят на китайските кораби, за които се смята, че се управляват от служители на милицията, се е увеличил до над 135 спрямо 111 през ноември. Те са разпръснати в рифа Уитсън, който Манила нарича риф Джулиан Фелипе.

"Бреговата охрана на Филипините поддържа своя непоколебим ангажимент за опазване на морската сигурност, безопасност и морската среда в хода на защитата на териториалната цялост, суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на Филипините в Западно Филипинско море", посочват от службата.

Западно Филипинско море е наименованието, с което Манила нарича водите в Южнокитайско море, които попадат в неговата изключителна икономическа зона, обхващаща 200 морски мили.

През 2016 г. международен съд отмени искането на Китай за право над 90% от Южнокитайско море, но Пекин не признава решението. През последните години Китай построи острови в спорните води, като изгради въздушни писти върху някои от тях.

Тайван, Малайзия, Виетнам и Бруней също претендират за части от морето.

Днешната новина идва няколко дни,след като Филипините извършиха съвместни патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от подобно начинание с Австралия в Южнокитайско море. Маневрите обаче изостриха напрежението с Пекин.

Филипините засилват усилията си да противодействат на "агресивната дейност" на Китай в Южнокитайско море, което се превърна във военноморска точка на напрежение и между Китай и САЩ.

Китай обвини Филипините, че набират "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море, за да създават проблеми. На свой ред Манила настоява, че морската ѝ дейност е в рамките на нейните права.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066