Нападателят с лък в Норвегия не бил сериозен за приемането на исляма

ЕС и Свят 17.10.2021 08:01 Снимка: ДНЕС+

Нападателят с лък в Норвегия не бил сериозен за приемането на исляма

Искреността на приемането на исляма от Еспен Андерсен Бротен, който уби петима души при нападение с лък в сряда в Норвегия, е поставена под въпрос на този етап на разследването, обяви норвежката полиция, предаде БТА.

"Хипотезата, според която, той е приел исляма, е малко достоверна", заяви инспектор Пер Томас Омхолт. Той добави, че с напредването на разследването се засилват съмненията за психическото състояние на нападателя, който е признал, че е убил петима души и е ранил трима души в сряда в Конгберг, в югоизточната част на страната, където той живее.

"Хипотезата е, че той не е възприел много на сериозно приемането на исляма. С това ние искаме да кажем, че той не е следвал традициите, които са общи за тази култура и религия", допълни полицаят.

Еспен Андерсен Бротен, датчанин на 37 години, бе поставен в предварителния арест за четири седмици. Две от тях той ще прекара в пълна изолация. Вече е бил разпитван три пъти от полицията и ще има нов разпит, когато състоянието му го позволява.

"Всичко навежда на мисълта, че той е избрал произволно жертвите си, че е действал сам", заяви полицаят и определи нападателя като "малко общителен в живота и в интернет". Според силите на реда той е обмислил нападението няколко дни по-рано.

Полицията също така съобщи възрастта и имената на жертвите на атаката. Възрастта им варира от 78 до 52 години. Самоличността на ранените не се съобщава. Те бяха изписани от болницата./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448