Над 500 хил. души са избягали от Колумбия в Панама само за година

ЕС и Свят 09.12.2023 17:13 Снимка: ДНЕС+

Над 500 хил. души са избягали от Колумбия в Панама само за година

Повече от половин милион мигранти са прекосили опасната джунгла "Дариен" само за година, за да избягат от Колумбия в Панама. Тези данни са на панамското правителство, което отбелязва и, че те са рекордни.

Мигрантите прекосяват джунглата, за да преминат от Колумбия в Панама, но крайната им цел са Съединените щати, става ясно от доклад на агенция "Франс прес", цитиран от БТА.

Мигрантите, прекосили джунглата досега през годината, са два пъти повече в сравнение с всички мигранти, минали по същия опасен маршрут за цялата 2022 г. През миналата година тези мигранти са били около 248 хиляди, съобщи панамският министър на националната сигурност Хуан Мануел Пино в отговор на запитване на АФП.

Мигрантите предприемат опасното пътуване в търсене на по-добър живот. По пътя през джунглата те рискуват да се срещнат с диви животни, да се натъкнат на опасни реки и на престъпни банди, които ги изнудват за пари, за да ги прекарат през опасните участъци. Пътят през джунглата е дълъг около 265 км.

Според материала на "Франс прес", по-голямата част от тези мигранти са венецуелци, но сред тях има също еквадорци, хаитяни, китайци, виетнамци, афганистанци и хора, идващи от африкански страни.

Напливът е толкова голям, че панамските власти са били принудени,  да създадат центрове за оказване на помощ на мигрантите в различни региони на Панама с помощта на международни организации.

"Хилядите хора, които рискуват живота си, често заедно със семействата си, имат нужда от защита и незабавна и непрекъсната хуманитарна помощ", каза пред Франс прес Оливие Дюбоа от Международния комитет на Червения кръст.

Много от тях стават жертви на сексуално насилие, на изнудване, биват отвличани или стават жертви на други престъпления, обясни той на пресконференция в Панама.

За да обуздае мигрантския наплив, панамското правителство обяви през септември серия от мерки, поставяйки си за цел да експулсира повече хора, влезли незаконно в Панама.

"Броят на мигрантите, прекосили джунглата, се равнява на повече от 11% от населението на Панама. Става дума за безпрецедентна криза, на която не се обръща достатъчно внимание нито на световно, нито на регионално ниво", се казва в изявление на Луис Егилус от "Лекари без граници".

Мигрантите са "в изключително уязвимо положение: сблъскват се с глад, липса на подслон и вода, принуждавани са да дават много пари, стават жертви на дезинформация и измами, на ксенофобия и физическо насилие, както и на психическо и сексуално насилие", подчертава представителят на "Лекари без граници".

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878