Над 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол вече е в риск от затваряне

ЕС и Свят 30.03.2024 12:19 Снимка: ДНЕС+

Над 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол вече е в риск от затваряне

В същото време според анализаторите на Wood Mackenzie въглеродните данъци също могат да натоварят много рафинерии

Повече от 20% от общия глобален рафиниращ капацитет е изложен на известен риск от закриване, тъй като маржовете на рафинирането ще отслабнат заедно с търсенето. В същото време въглеродните данъци също могат да натоварят много рафинерии, обясняват анализаторите на Wood Mackenzie в доклад, който бе публикуван наскоро.

Като цяло, въз основа на очакваните нетни парични маржове през 2030 г., Wood Mackenzie идентифицира 121 от 465 проверени обекта за рафиниране "с известен риск от закриване". Това представлява кумулативни 20,2 милиона барела на ден рафиниращ капацитет, или 21,6% от глобалния капацитет миналата година, сочат данните към момента на WoodMac.

Енергийната консултантска компания вижда, че рафинериите в Европа и Китай са изложени на по-висок риск от затваряне поради влошена икономика. Нетните парични маржове на европейските рафинерии ще намалеят от 2030 г. поради премахването на безплатните квоти за въглеродни емисии, докато търсенето на транспортни горива в развитите страни се очаква да започне да намалява от следващата година нататък, обясняват анализаторите, цитирани от OilPrice.

"Китай ще види пика на ликвидното търсене до 2027 г. и ще започне понижение, тъй като страната активно електрифицира автомобилния си транспорт. Страните извън ОИСР ще се радват на продължителен ръст на търсенето след 2030 г., но техните рафинерии няма да бъдат имунизирани от проблемите, тъй като глобалното търсене на транспортни горива спада", пишат още от Wood Mackenzie.

Европа може също така да види спад на дългогодишния обем на търговията си с Нигерия след пускането в експлоатация на рафинерията Dangote, най-голямата в Африка, по-рано тази година.

Търговията, която се оценява на 17 милиарда долара всяка година, може да бъде застрашена от нарастващото производство в рафинерията в Dangote, казаха търговци и анализатори пред Ройтерс по-рано този месец.

Очаква се рафинерията Dangote с капацитет за преработка от 650 000 барела на ден (bpd) да задоволи 100% от търсенето на Нигерия за всички рафинирани петролни продукти и също така ще има излишък от всеки от продуктите, който ще отива за експорт.

Междувременно големи петролни компании наскоро обявиха предстоящо затваряне на европейски петролни рафинерии, които ще бъдат превърнати в съоръжения за производство на биогорива. Последните включват рафинерията на Eni в Ливорно, Италия, и петролната рафинерия на Shell в завода Wesseling в Германия. Последната рафинерия ще бъде преобразувана в производствена единица за базови масла./3e-news.net

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194