МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

ЕС и Свят 06.10.2022 17:21 Снимка: ДНЕС+

МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

Изменението на климата се превръща във все по-голяма заплаха за нашия живот, за нашето препитание, както и за стабилността на нашите икономически и финансови системи. Затова е изключително важно спешно да увеличим инвестициите в зелена енергия и да повишим устойчивостта.

Този призив дойде от управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в реч по време на събитие, организирано от Паричния орган на Сингапур преди COP27 - климатичната конференция на ООН, съобщават световните агенции.

Според Георгиева скокът в цените на горивата и храните през последните месеци е поредното драматично доказателство за неотложността на действията в областта на климата.

Това действие изисква огромен капитал, като оценките варират от 3 до 6 трилиона щатски долара годишно до 2050 година.

"Наличните към момента средства обаче достигат едва 630 милиарда долара годишно, като много малка част от тях отиват в развиващите се страни", заяви директорът на МВФ.

По думите на Георгиева рисковете за климата подкопават макроикономическата и финансовата стабилност, но от друга страна възможностите в областта на климатичния преход и устойчивостта могат да стимулират растежа и заетостта.

Програмите за насърчаване на благоприятно за климата управление на публичните финанси, са от особена важност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648