Москва разширява черния си списък с ЕС представители със забрана да влизат в Русия

ЕС и Свят 23.09.2020 19:15 Снимка: ДНЕС+

Москва разширява черния си списък с ЕС представители със забрана да влизат в Русия

Русия разширява черния си списък с официални лица от Европейския съюз, отговаряйки на санкциите, наложени от европейските страни. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

"В отговор на действията на Европейския съюз, Русия реши да разшири списъка с представители на страни членки на ЕС и институции, на които е забранено влизането в Руската федерация", посочва тя в официално изявление.

Захарова подчерта, че броят на хората в списъка е равен на този в подобен списък, съставен от Европейския съюз, като добави, че Общността е предприела множество недружелюбни стъпки към руските граждани, използвайки санкциите като "абсурдно" оправдание.

Захарова коментира и казуса с Алексей Навални, като разкритикува остро Германия за отказа ѝ за сътрудничество по въпроса и подчерта, че разследването, започнато от руската полиция, не можело да бъде приключено правилно без информация от Берлин.

"Няма доказателства за каквото и да е руско участие, или както го наричат "руска следа", в случилото се и не може да има каквато и да е", настоя говорителката на руското външно ведомство.

Навални се разболя тежко по време на вътрешен полет на 20 август и след аварийно кацане в Омск беше откаран в болница, където изпадна в кома. Два дни по-късно той беше транспортиран в болницата "Шарите" в Берлин.

По-късно Берлин обяви, че лекарите са открили следи от нервнопаралитичното вещество от групата "новичок" в изследванията на Навални, като констатациите бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция. 

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965