Москва и Минск обвиниха задържаните опозиционери, че готвели преврат в Беларус

ЕС и Свят 18.04.2021 12:04 Снимка: ДНЕС+

Москва и Минск обвиниха задържаните опозиционери, че готвели преврат в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че опозиционерите, задържани през последните дни в Москва и Минск, са подготвяли покушение срещу него и децата му с подкрепата на САЩ, съобщи Дойче веле.

Междувременно пресслужбата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че политологът Александър Федута и беларуският адвокат Юрий Зенкович, задържани в Москва на 13 и 14 април, са заподозрени, че са подготвяли покушение срещу Александър Лукашенко и семейството му и че са планирали "военен преврат в Беларус", който трябвало да се състои на 9 май.

Лукашенко от своя страна твърди, че задържаният на 12 април в Минск лидер на опозиционната партия БНФ (Беларуски народен фронт) Григорий Костусьов също подкрепя силов вариант за смяна на властта в Беларус.

Според ФСБ, Зенкович, който освен беларуско има и американско гражданство, е планирал заедно с Федута преврат в Беларус "по отработен сценарии за "цветни революции" с участието на местни и на украински националисти", а също и физическо отстраняване на Лукашенко. В съобщението се твърди, че крайната цел била да бъде свален "конституционният строй" и властта в Беларус да бъде поета от Комитета за национално помирение.

По думите на самия Лукашенко, става дума за "работа на чуждестранни спецслужби". "Най-вероятно ЦРУ, ФБР - не зная кой от американците е работил." - коментира той пред телевизионния канал ОНТ.

Изданието "Медиазона-Беларус" съобщи, че против Александър Федута и Юрий Зенкович е образувано дело за заговор или други действия, целящи превземане на властта./news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709