Москва гони един български и десет румънски дипломати

ЕС и Свят 13.05.2022 19:40 Снимка: ДНЕС+

Москва гони един български и десет румънски дипломати

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство днес, където му е била връчена нота, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за "персона нон грата", съобщиха от дипломатическото ведомство.

Мярката е огледална и в отговор на "немотивираното решение на българската страна да обяви за персона нон грата" дипломата от руското посолство в София, взето през април тази година.

С нотата се гони един български дипломат, като в съобщението не се посочва нито името му, нито длъжността, която заема.

Москва реагира огледално и спрямо Румъния, като обявява десет служители на посолството на страната в Русия за персона нон грата. На посланик Кристиан Истрате днес също е била връчена

В съобщението за тази дипломатическа стъпка Москва заявява обаче, че отхвърля опитите на Румъния да прехвърли вината за военните престъпления в Украйна върху Русия. В изявлението на руското външно министерство се казва, че "Руската страна категорично отхвърля неоснователните опити на румънската страна да обвини Русия във военни престъпления в Украйна и осъжда политиката на Букурещ за замазване на жестокостите, извършени от Националните батальони срещу цивилното население, както и доставките на оръжие, оборудване и друга помощ за режима в Киев."

Изявлението, публикувано от ТАСС, за дипломатическата стъпка спрямо България е значително по-лаконично.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648