Мортън Моуър, един от изобретателите на имплантируемия дефибрилатор, почина

ЕС и Свят 02.05.2022 19:17 Снимка: ДНЕС+

Мортън Моуър, един от изобретателите на имплантируемия дефибрилатор, почина

Доктор Мортън Моуър, който участва в разработването на имплантируемия дефибрилатор, почина на 89-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Той е бил кардиолог в Мериленд. Лекарят се включва в създаването на устройството, което е помогнало на безброй хора със сърдечни проблеми да живеят по-дълго и по-здравословно.

Специалистът е починал от рак в болница в Денвър.

Мортън Mоуър и д-р Майкъл Мировски, колеги в болница “Синай” в Балтимор, започват да работят през 1969 г. по създаването на миниатюрен дефибрилатор, който може да бъде имплантиран на пациент. Идеята е устройството да коригира прекалено бърз или неефективен сърдечен ритъм.

"В цялата болница се говореше, че две луди глави ще сложат автоматичен дефибрилатор“, разказа Моуър в интервю през 2015 г. за медицинското издание "Лансет". „Ако нещо се беше объркало, никога нямаше да го преживеем. Ние бяхме тези две луди глави".

За няколко месеца лекарите разполагат с модел за демонстрация на автоматичен дефибрилатор, който може да бъде имплантиран. Едва през 1980 г. устройството е поставено на човек в болницата “Джон Хопкинс”.

Американските власти го одобряват през 1985 г. Двамата лекари споделят патента за имплантируемия дефибрилатор, чиято технология е продадена на фармацевтичния гигант "Ели Лили". По-късно Mоуър става директор на звеното за медицински изследвания, където се произвежда устройството.

„Мисля, че Морти имаше толкова голямо влияние върху успешното намирането на лечение за внезапна смърт, колкото никой друг в нашата професия“, каза д-р Дейвид Канъм, пенсиониран кардиолог от Лос Анджелис и дългогодишен приятел. Устройството „доказа, че е по-добро от лекарството за аритмия и те го направиха … в малка болница в Балтимор“, добавя той. "В последните 40 години то доказа, че е надеждно... и спаси живота на стотици хиляди пациенти.“

Мортън Mоуър е носител на множество награди, включително е въведен и в Националната зала на славата на изобретателите през 2002 г. Той е участвал и в еврейски благотворителни организации

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648