МО: Българските военни гробища в РСМ не са унищожени сега

ЕС и Свят 19.10.2021 11:54 Снимка: ДНЕС+

МО: Българските военни гробища в РСМ не са унищожени сега

Имало е военно гробище край село Дреново, в Северна Македония. От българското министерство на отбраната следят с тревога зачестяващите случаи на вандалство и оскверняване на българското културно-историческо наследство. Но в конкретния случай - за унищожаване на военни гробища край с. Дреново, Кавадарци няма основания да бъдем притеснени, тъй като става въпрос за посегателство, извършено в далечно от нас време.

Това е позицията на Министерство на отбраната. Необходимо бе малко време да се проучат нещата, съобщи пред БНТ Радослав Симеонов, главен експерт към МО по опазване на паметници.

Той уточни, че във ведомството разполага с добра информационна база данни за военни гробища в чужбина.

Става въпрос за две български гробища край село Дреново, Кавадарско, едното се намирало край наша болница - Първа осма, служила за разпределителен пункт за пристигащи от фронтовата болница и трябва край нея да има осигурено гробище, далечната 38 г. е имало отделение Военни паметници, имало за цел да проучва и да издирва. Именно то отбелязало, че има две военни гробище край село Дреново с 432 погребани войници, обясни експертът. През 1938 г. може да не са съществували. При всички случаи, когато са започнали действията по строеж на магистралата Скопие-Прилеп, не са извършени никакви действия спрямо тях. Симеонов обаче обясни, че военните гробища са били всъщност братски могили, положени на военни гробища, които са били унищожени преди това назад във времето, такава е била политиката тогава.

В никакъв случай отношението към паметниците не е изрядно, допуснато е да минава магистралата, която застрашава оцеляването им, не се вижда да са обособени подстъпи за хората, които искат да ги посетят, няма информационни табели. Това трябва да бъде поискано от македонските власти, съобщи експертът.

В продължение на години не сме имали възможност да посетим дори гробищата в Сърбия и Македония, обясни политически ситуацията Радослав Симеонов. И до ден-днешен могат да се намерят военни гробища в Румъния, Добруджа, Македония, Сърбия, но в Гърция и Турция няма нито едно, защото са били брутално унищожени, посочи Симеонов.

Като контрапункт той даде за пример как България се грижи за военните гробища, двете големи гробища в Тутракан и Добрич, където има обелиск на четири езика.

Заключението на МО - военните гробища в Северна Македония са около 485, но съществували преди, в момента 4-5 са във вид, съответстващ на европейските стандарти.

Припомняме, че в последните месеци се налага намеса на МВнР по темата спрямо изказвания и действия на политици от РСМ, въпреки че в момента се намираме във важен и преходен момент от преговорите между двете страни за изпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. Именно изпълнението на този договор е условието на нашата страна да вдигне ветото, което наложи на стартирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за членството им в ЕС.

През март месец 2021 година посолството на Република България в Скопие изпрати и протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448