Мнозинството американци не искат втори мандат за Тръмп

ЕС и Свят 01.10.2022 15:07 Снимка: ДНЕС+

Мнозинството американци не искат втори мандат за Тръмп

Мнозинството от американците не вярват, че експрезидентът Доналд Тръмп трябва да бъде преизбран, предвид "това, което знаем за текущите разследвания" срещу него. Това показаха резултатите от ново проучване на общественото мнение на Yahoo News/YouGov.

Допитването е проведено сред 1566 регистрирани избиратели.

51 процента от запитаните са против бившият президент да се кандидатира отново през 2024 г.

Други 14 процента не са сигурни, а малко над една трета (35 процента) казват, че трябва да му бъде позволено да управлява отново.

Проучването е проведено между 23-27 септември, веднага след като главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс заведе дело срещу Тръмп и три от неговите деца за извършване на измама чрез активи с цел "получаване на изгодни финансови условия".

Делото бе само един от безброй правни проблеми, пред които е изправен бившият президент, откакто напусна поста си през януари 2021 г.

Тръмп също е изправен пред потенциални обвинения от редица други източници, включително: възможна намеса в изборите в щата Джорджия; разследването на специалната комисия на Камарата на представителите за щурма от 6 януари; откриването на 200 000 страници федерални документи в дома му в Палм Бийч, сред които класифицирана информация.

Въпреки че само едно от тях може непоправимо да навреди на политическата репутация на някой друг, Тръмп досега е избягвал подобни последствия.

Бившият президент също получава лоши новини от партията си.

Според проучването подкрепата, която той получи от колегите си републиканци след претърсването на Мар-а-Лаго от ФБР, се е разсеяла с по-малко от половината в полза на неговата кандидатура.

В новото проучване, основната подкрепа за него сред републиканците и републиканците е спаднала със седем пункта до 47 процента, докато подкрепата за някой друг се е повишила с три пункта до 36 процента. Други 17% казват, че не са сигурни кого ще подкрепят.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648